Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan få böta över halv miljon för seg hantering

Beslutet om särskilt boende togs för två år sedan - men är fortfarande inte verkställt.

Nu anser Socialstyrelsen att Söderhamns kommun ska betala för förseningen.

Annons

För två år sedan beviljade omvårdnadsnämnden en person i Söderhamn en insats i form av boende med särskild service. Då Socialstyrelsen ännu inte fått in någon redogörelse för att insatsen är verkställd anser man nu att kommunen ska betala böter.

Enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska en kommun eller ett landsting som inte tillhandahåller en insats inom en skälig tid betala en avgift.

I det här fallet anser Socialstyrelsen att ett halvår är skälig väntetid, varför man yrkar på att kommunen ska betala 43 510 kronor för varje månad från och med den 1 juli 2011 till den 26 augusti 2012, alltså strax över 600 000 kronor. Sedan ska kommunen betala 18 536 kronor per månad tills dess att personen fått den insats det beslutats om, eller att ärendet på annat sätt avslutas.

Kommunen har sagt att man inte kunnat verkställa insatsen eftersom personen önskat att bo kvar i kommunen, där det inte funnits plats på särskilt boende.

Socialstyrelsen anser dock att kommunen inte visat att man gjort tillräckliga ansträngningar för att verkställa beslutet.

Det är nu upp till Förvaltningsrätten att fatta beslut i ärendet.

Mer läsning

Annons