Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampanj för rättvisa skatter

Under måndagen genomförde PRO en nationell kampanj för att uppmärksamma frågan om rättvisa skatter.

Annons

– Det gäller att hålla opinionen igång, säger Sven-Erik Jansson, ordförande i PRO Sandarne.

Frågan om lika skatt för pensionärer och löntagare är en hjärtefråga för Pensionärernas riksorganisation, PRO. Under måndagens nationella kampanj passade PRO:s samorganisation i Söderhamn på att lyfta frågan på E-center.

Broschyrer delades ut och medlemmarna passade på att diskutera med förbipasserande. Syftet är att skapa opinionen och hålla frågan levande.

– Vi kräver samma skatt för pensionärer som för lönearbetare. Alliansen säger att man har sänkt skatten för pensionärer, och visst det har man gjort. Men i vilken utsträckning? Sverige är i dag det enda av 53 europeiska länder som har högre skatt för pensionärer än för lönearbetare, säger Sven-Erik Jansson, sekreterare i samorganisationen och ordförande i PRO Sandarne.

En pensionär med en pension på 14 000 kronor skattar i dag runt 3 700 kronor mer per år än vad en arbetare med samma inkomst gör. Helt fel enligt PRO, som under måndagen också fick stöd av många yngre människor.

– De yngre är väldigt positiva och tycker att det är självklart att vi ska ha rättvisa skatter, säger Tord Tallmarker.

PRO hoppas och tror att skatten kommer att bli en av kärnfrågorna inför valet 2014.

– Inför valet måste den här frågan drivas, och det blir en stridsfråga mellan alliansen och de andra partierna. Vi pensionärer är en väldigt stor grupp och kravet på rättvisa skatter står kvar, säger Sven-Erik Jansson.

Mer läsning

Annons