Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobben finns i Oslo

/
  • Joel Forssell och Simon Gramer deltar i projektet Jobbresan. De är båda arbetslösa och ser fram mot jobb Oslo. De ger det nya landet något år innan de återvänder till Söderhamn.
  • - Det finns unga vuxna som är 25 år och som aldrig haft ett jobb. Man pratar om en förlorad generation. Det här är ett sätt att hjälpa några av dem, säger Magnus Nilsen.

Är du arbetslös, mellan 18 och 28 år och sugen på att tjäna pengar?
Lösningen finns i Norge. I den största satsningen hittills erbjuds 80 ungdomar hjälp till jobb och boende i vårt västra grannland.

Annons

Ungdomsarbetslösheten är hög i Söderhamn, en titt i Arbetsförmedlingens statistik visar att 27,5 procent av ungdomar mellan 18 och 24 år saknar vanligt jobb. Nu växlar Resurscentrum upp och satsar stort på Norge i ettåriga projektet Jobbresan. Målet är att 80 unga vuxna från 18 till 28 år ska erbjudas möjlighet till jobb i grannlandet innan året är slut. Bakom satsningen står Resurscentrum, Arbetsförmedlingen och Nordjobb som är en del av oberoende Föreningen Norden.

Längst upp i Resurscentrum i en nyinredd datasal sitter tio ungdomar och knappar febrilt på tangenterna. De skriver cv och jobbansökningar och hyser stort hopp om att äntligen kunna tjäna sina egna pengar.

- Jag har jobbat i Oslo tidigare, fast det var ett tag sen. Det var roligt och jag tjänade mycket pengar. Jag går den här kursen nu för att det är en bra hjälp i uppstarten, säger Simon Gramer, 21 år.

I måndags började han en fyra veckors Norge-kurs. Under den tiden ges tips på vad man bör tänka på i Norge. Det ingår geografi och glosträning och deklarations- och skattefrågor. Manegen krattas i projektet, allt för att underlätta för de unga vuxna i strävan att få ett jobb.

- Grundtanken är att ge de unga en chans att ta makten över sin framtid. Vi erbjuder möjligheten till en kick in i vuxenlivet, säger Magnus Nilsen.

Mer läsning

Annons