Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jättehäst i Ljusneparken – sattes på plats med lyftkran

Med en lyftkran sattes den 4,5 ton tunga betonghästen på plats i Ljusneparken. Prydd med Linblommor och Ljusne Strömmar är betongjätten en hyllning till orten.

Annons

Knappt en halvtimme hann den enorma betonghästen stå på sin plats i parken i Ljusne innan den fick sitt första besök. Barn från en förskoleklass som gick förbi stannade till, klättrade upp på betongplattan som hästen står på och gav den en välkomnande klapp.

Läs också: Textilkonstnär blickar tillbaka på två årtiondens skapande

Med en lyftkran sattes den 4,5 ton tunga betongpjäsen på plats.

Gunnar Englund som är mannen som skapat betonghästen gjorde det för att han ville ge någonting tillbaka till sin hemort Ljusne. Han växte upp på Nygatan och tillsammans med sina vänner lekte han ofta i parken.

I Rättvik driver han i dag ett företag som levererar betongfigurer som mastfundament och stödmurar, så det är utan tvekan betong han kan bäst. Gunnar Englund lät sig inspireras av såväl Dalarna och Rättvik som Ljusne när han lät skapa hästen.

– Det är egentligen en dalahäst men det finns många olika typer av hästar i Dalarna. Den här är en dalahäst fast i Rättviksstuk, med målningar på som knyter an till Ljusne, säger Gunnar Englund.

Läs också: Gatan möter makten i ett kreativt möte under järnvägsviadukten

Gunnar Englund hoppas att Ljusneborna kommer uppskatta hästen.

Hästen som väger 4,5 ton fraktades under fredagsmorgonen från fabriken i Rättvik till Ljusne och sattes på plats med hjälp av en lyftkran. Förutom liknande hästar i mindre storlek är betonghästen den andra av sitt slag. Den förste hästen står hemma i Rättvik, framför kommunhuset.

– Med hästen vill vi spegla Ljusnes framtid och det som har varit. Vi har försökt att knyta an till orten genom att pryda hästen med linblomman som är Hälsinglands landskapsblomma, på ena sidan, säger Gunnar Englund.

Läs också: Vandalisering i Ljusne: "Blodtrycksvärdena blir inte vad de borde vara"

På andra sidan av hästen syns en stor målning av vattenkraftverket Ljusne Strömmar. Att hästen står och blickar frammåt, ut över parken symboliserar enligt Gunnar Englund kuststädernas framtid.

Hästen står och blickar frammåt, ut över Ljusneparken.

– Jag hoppas att Ljusneborna kommer att uppskatta hästen för det här är något helt unikt, jag verkligen hoppas det, säger Gunnar Englund.

Mer läsning