Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag sålde en bil och tog en ko i inbyte”

/
  • –Vem som helst kan och bör skriva sina memoarer som Thure gjort, åtminstone så att barn och barnbarn får veta lite om ens liv, säger Monica Strandow.
  • Thure Leijner visar upp den skalenliga modellen av Harpsundsekan som han fick lov att göra för Tage Erlander och Olof Palme.
  • I den gamla affärslokalen på Lönnvägen i Vallvik står tomtar, kälkar och snickrade saker på rad. Många av dem är Thure Leijner beredd att lämna bakom sig när han nu flyttar till Bergvik.
  • Boken
  • Thure Leijner köpte och räddade lador för 25 kronor styck som Naturvårdsverket ville riva på 1970-talet.

Nu ger Pajala-Pelle alias Thure Leijner ut sina memoarer. Han gör det för att han vill synas och så att folk får veta vad han upplevt.
Och nog har han gjort en del. Han har haft en djurpark, startat Pajala marknad och ägt ett eget tivoli, för att nämna något.

Annons

Med ett stort leende möter Thure Leijner upp i hallen ovanför den gamla butiken på gatan i Vallvik. Han är ofta glad och hans motto är att ett gott skratt förlänger livet. Just den här dagen är ändå speciell, i hallen står nämligen tre nyanlända lådor med 150 exemplar av "Minnen ur Pajala-Pelles liv" vilket är detsamma som Thure Leijners memoarer.

– Jag har inte gjort mycket färdigt i livet, saker bara tar slut för mig. Jag har inte varit nöjd, men nu har jag äntligen gjort nåt klart – en egen bok, säger Thure Leijner.

Till sin hjälp har han tagit författaren Monica Strandow som sedan februari lyssnat och tecknat ner Thures innehållsrika liv.

– Han har verkligen gjort många projekt i livet, han känner det som han levt i 300 år, säger Monica.

Läs också: Thure Leijner vill sälja Ljusne

Och listan kan göras lång på gärningar. Han är till exempel grundare till Pajala marknad som är Norrbottens största med 40 000 besökare årligen. Han byggde strax efter det upp en djurpark på orten, den återfinns numera på Öland dit Thure Leijner sålde sina djur i mitten av 1970-talet och själv följde med som förman.

Lägg därtill att han varit framgångsrik bilförsäljare som chockade cheferna.

– Jag sålde en bil och tog en ko i inbyte. Kontraktet ramades in hos generalagenten, säger Thure och skrattar.

Han har också kontaktat Tage Erlander och Olof Palme för att göra kakfatsminiatyrer av Harpsundsekan.

Läs mer: "Palme tillät mig snickra Harpsundsekan"

Han sålde även en miljon näveraskar till en blomkedja vilket gav jobb åt sju personer i ett års tid. Och han stod bakom arrangemanget i Östersund med OS-omröstningen med 170 miljoner tv-tittare.

Han har till och med ägt ett eget tivoli som han turnerade med under ett antal år.

– Jag har sprungit en hel del. Jag får idéer hela tiden, till och med när jag sover.

Boken ger han ut så att folk ska få veta vad han gjort. Thure Leijner är en entreprenör med en drivkraft och energi som riktas mot bygden han verkar på.

Det framgår också i slutet av boken där författaren Mikael Niemi, kommunalrådet Sven-Erik Lindestam, skaparen av Ölands djurpark Boris Bravin och konstnären Daven Xu ser den givande människan i Thure Leijner.

Se mer: Ljusne liknar inte längre Hollywood

Sedan drygt 20 år tillbaka bor han i Vallvik med frun Verona som han träffade på Öland på 1970-talet. De flyttade han eftersom läkarna ordinerade lugn och ro.

Men eldsjälen har brunnit starkt även efter det.

– Ett av mina största projekt är Jungfrukustvägen. Min vision med den var att gynna varje ort efter sträckan, hit hittade inga turister jämfört med Pajala och Öland, säger Thure.

Bara dagar efter att böckerna anlänt är nästan hela upplagan såld, men tar de slut trycker han bara upp nya.

– Jag har knackat dörr och folk har svårt att säga nej när jag kommer. Nu funderar jag på att ställa mig på E-center och sälja, säger han.

Monica Strandow har hört så gott som alla historier, men hajar till och skrattar när nya saker bara dyker upp. Boken är fyllig och bjuder på en hel del överraskningar. Läsaren får också möta avsaknaden av bekräftelse från föräldrarna och som följt honom genom livet. Däremot nämns inte Thures politiska åtaganden. Sympatierna i Sverigedemokraterna för några år sedan vill han inte ha med i boken den rymmer så mycket annat.

– Jag är inte med i SD. Jag sympatiserar med alla partier och vill att alla hjälps åt att lösa situationen med flyktingar i dag. Politiken har jag utelämnat i boken.

Thure Leijner har fyllt 84 år och nu väntar nya äventyr.

– Vi ska flytta till Lappstan i Bergvik. Och jag har funderat i smyg på hur politiker ska sluta bråka och samarbeta i stället. Det var bättre förr, säger han.

Se också: En nostalgisk mångsysslare

Mer läsning

Annons