Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag får feeling när det låter lite hispigt"

/
  • Edward von Past är stumfilmspianist och har spelat i Trönö nästan varje år.
  • Uno Krantz är med i styrelsen för Filmklubben Karin Swanströms vänner.

På lördagen hölls den årliga Stumfilmfestivalen i Trönö. Trots att den krockade med en gårdsauktion kom ett femtiotal personer för att titta på både kort- och långfilm.

Annons

Årets upplaga av Stumfilmfestivalen på IOGT-NTO i Trönö var den tolfte i ordningen. Festivalen arrangeras av Filmklubben Karin Swanströms vänner och under kvällen visades fyra filmer. Först tre kortfilmer, bland annat The tramp, som är en film med Charlie Chaplin från 1915.

– Det är en av hans första, innan han hittade in i karaktären. Det är mycket slapstick där man ramlar och sparka varandra i ändan. Den är rolig för att den är så gammal, säger Uno Krantz, medlem i klubbstyrelsen.

På plats för att ackompanjera filmerna var stumfilmspianisten Edward von Past. I år hade pianot han spelar på flyttat ner på golvet. Det blir bäst så tycker han, eftersom man kommer närmare publiken. Det gör heller inget om det är lite ostämt.

– Jag får feeling när det låter lite hispigt. Det känns som att det låter mer korrekt när det är ostämt, säger han.

Lördagens program var lite kortare än vanligt, eftersom det krockade med en gårdsauktion i närheten. Men för den filmsugne finns mer att hämta. Till hösten kommer klubben att dra i gång med sina filmvisningar igen.

Mer läsning

Annons