Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till två snökanoner i Söderhamn

/

Nu är det klart att Söderhamn ska investera i två snökanoner till Hällåsenområdet. Beslutet fattades av kultur- och samhällsservicenämnden på måndagen.

Annons

Redan i vinter kommer två mobila fläktkanoner att vara på plats vid skidspåren vid Hällåsen. De ska kunna förse skidspåren med konstsnö.

– Det känns jättebra! Nu ska vi ut och handla snökanoner så fort det bara går. Vi kommer att ha snö i vinter, det är helt klart! säger Anders Uddén, kultur- och fritidschef i kommunen.

Läs mer: Kommunstyrelsen skjuter upp snökanonerna

Frågan om snökanoner är inte ny. Kultur- och samhällsservicenämnden (KUS) har redan sagt ja till investeringen för ett år sedan, men då stoppades beslutet av en oenig kommunstyrelse som ville skjuta upp frågan för att få en samlad kostnadsbild och ställa den mot andra kommunala investeringar. Men nu har alltså KUS-nämnden sagt ja igen och har denna gång sista ordet i frågan. Målet är att kunna öka skidturismen i Söderhamn och ge en tillväxt både inom föreningsliv och näringsliv. Och då är snögaranti är en av de viktigaste faktorerna.

– Det blir en chans att få fler besökare och en utvecklingssatsning på Hällåsenområdet, säger Stig Nordgren (V) ordförande i nämnden.

Läs mer: Snökanonen snart ett faktum

Att Söderhamn tilldelades värdskapet för SM-veckan vinter 2017 är en bidragande orsak till beslutet. En förutsättning för att kunna genomföra tävlingarna i längdskidåkning är att det finns möjlighet att tillverka konstsnö om det blir en snöfattig vinter.

– Vi har ju pratat om det här länge, men SM-veckan gjorde nog att det ställdes på sin spets. Snökanonerna är en otroligt viktig del i satsningen på Söderhamns besöksnäring och för utvecklingen av Hällåsenområdet. För SM-veckan i synnerhet, men lika mycket för skidåkningen i allmänhet. Nu vill vi bara komma i gång och hinna bli riktigt bra på det här med snökanonerna, säger Anders Uddén.

Läs också: Han fixar skidspår trots snöbrist

Investeringskostnaden är runt 0,8 miljoner kronor för anläggningen. 0,5 miljoner kronor kommer att tas ur kultur- och samhällsservicenämndens egen investeringsbudget och Svenska skidförbundet har redan beviljat ett investeringsbidrag på 0,4 miljoner kronor. Köpet kommer att upphandlas omgående och ett av kraven är att maskinerna ska kunna matcha Söderhamns klimat, som ofta innebär temperaturer som kretsar kring noll grader, enligt Anders Uddén.

Mer läsning

Annons