Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till solel och strandupprustning

/
  • Bakom ena läktaren är solpanelerna tänkta att placeras. IFK Bergviks ordförande Bengt Olov Lindh och Roland Eriksson är glada över bygdebidraget som möjliggör energisatsningen.

IFK Bergvik får bidrag till en solcellsanläggning och Skogssands mötesplats ska fräschas upp med hjälp av bygdemedel. Det fastställde länsstyrelsen i veckan.

Annons

Flera ansökningar om bygdebidrag har inkommit från Söderhamn och Bollnäs 2015. Bygder som ligger i anslutning till vattenkraftsbyggnad och som kan tänkas påverkas av detta, kan ansöka om bidrag till olika investeringar. I Söderhamns kommun har nu två ansökningar beviljats.

I Stråtjära fanns önskan om att utveckla badplatsen i Skog. De 37 000 kronor man ansökt om var ämnade att gå till bland annat vägunderhåll, förråd, sittgrupper och en uteservering. Länsstyrelsen följde KUS, Kultur- och samhällsservicenämnden, remissbeslut om att bevilja föreningen drygt 16 000 kronor till badplatsen.

Från IFK Bergvik inkom två ansökningar. Den första gällde ett helbyte av låssystemet på området, men det gick varken hem hos KUS eller länsstyrelsen. Däremot beviljas de ersättning till att investera i en solel-anläggning. Satsningen på förnybar energi sade även KUS ja till, med hänvisning till att det ligger i linje med kommunens miljötänk. Totalt får IFK Bergvik 50 000 kronor till satsningen.

– Vi är jättelyckliga över bidraget såklart. Det är alltid positivt när man får pengar till beaktansvärda ändamål som det här, säger Bengt Olov Lindh, klubbens ordförande.

Pengarna kommer att ge en skjuts åt IFK Bergviks självförsörjelseprojekt, och den solcellsanläggning som är ämnad att energiförsörja hela anläggningen. Bakom en av läktarna vid spelplanen är de långa solpanelerna tänkta att stå.

– Hela projektet kommer att kunna sänka våra kostnader dramatiskt, och det här är verkligen ett betydande tillskott i finansieringen. Även om det såklart kommer kosta mycket mer, säger Bengt Olov Lindh.

IFK Bergvik har sökt flera olika bidrag för saken, både från offentlig sektor och privata aktörer, och ser ljust på genomförandet. Målet är att genomdriva hela projektet under 2015 - 2016.

– Men det är en finansieringsfråga och allt är inte klart ännu, men nu har vi en ganska hygglig början, säger ordföranden glatt.

Mer läsning

Annons