Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till 98 vindkraftverk i Ödmården: ”Fler jobb och grön energi är en bra kombo”

/
  • Ett steg närmare vindkraftspark i Ödmården. Förvaltningsrätten anser inte att det finns några hinder, nu återstår ett eventuellt överklagande till Mark- och miljödomstolen innan spaden kan sättas i jorden.

Förvaltningsrätten i Falun ger tillstånd till Bergvik Skog att bygga 98 vindkraftverk i Ödmården.
Efter vissa restriktioner klarar företaget miljöprövningen.
– Det är spännande och bra att det blev ett positivt utslag, säger kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S).

Annons

Den planerade vindkraftsparken i Ödmården i de södra delarna av Söderhamns kommun är ett steg närmare verklighet. Förvaltningsrätten i Falun ger Bergvik Skog rätt att bygga 98 vindkraftverk i området med en höjd av 220 meter per verk.

Läs mer: Beslut om vindkraft till rätten

Bolaget har tagit nödvändig hänsyn och uppfyller alla de punkter och miljömål som krävs, anser rätten.

Kommunalråd Sven-Erik Lindestam (S) är nöjd med det beskedet.

– Blir det här av genererar det arbetstillfällen. Fler jobb och grön energi är en bra kombo, säger han.

Läs mer: Fullmäktige sa ja till vindkraftverk

Skogsbolaget började projektera för vindkraft i området redan 2008, sedan dess har motståndet från olika intressegrupper varit stort. Vissa tycker att det är ett dråpslag för djur- och fågelliv andra för turismen. Boende oroar sig för buller, nedfallande is och sänkta huspriser.

När kommunfullmäktige hösten 2014 inte hade några invändningar tog det bara dagar innan en privatperson överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Falun.

Anmälaren menade att någon riktig utredning aldrig genomförts, eftersom Bergvik Skog själva utredde konsekvenserna av en vindkraftspark.

Men miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Dalarnas län menar att nödvändiga åtgärder vidtagits, dock har de gjort vissa förändringar från utgångsplanerna. Bland annat ska särskild hänsyn tas till närliggande naturskyddsområden. I den känsliga miljön ska försiktighet vidtas för att minimera skadorna i marker och vattendrag, och för att minska intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö, står det i beslutet.

Läs mer: Företagare vill stoppa vindkraften – uppvaktade politiker

Länsstyrelsen ville ha samråd om verk som placeras närmare 6,5 kilometer från Axmarbruk. Det anser rätten vara meningslöst, vindkraftverk måste få synas, menar den.

Enligt kommunens översiktsplan är området väl lämpat som vindkraftsområde, det har delegationen tagit hänsyn till, även om det bara varit vägledande.

Ända sedan projektet startade 2008 har Sven-Erik Lindestam tyckt att det är rätt väg att gå.

– I grund och botten har jag samma åsikter nu som då, men de har stärkts. Näringslivet gynnas och med klimatomställningen är det bättre än koldioxid eller radioaktivt stoft.

Läs mer: Skärjån blir nytt naturreservat

Beslutet kan överklagas för prövning av Mark- och miljödomstolen senast den 11 april.

Mer läsning

Annons