Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"IS slaktar min familj och ingen gör något"

/

Medan hemskheterna pågår i Syrien och Irak följer Söderhamns kurder rapporteringen på nätet i maktlöshet. Men nu vill Kurdiska kulturföreningen se ett större engagemang i Sverige i kampen mot Islamiska staten (IS). På onsdagen håller de en demonstration i Söderhamn.

Annons

– IS slaktar barn och styckar dem i videor och vi kan ingenting göra. Det är fruktansvärt, säger Rezan Ali som är medlem i Kurdiska föreningen.

Han är inte ensam om att känna sig maktlös inför terrorgruppen Islamiska statens krigsbrott. På Kurdiska kulturföreningen i Söderhamn är det nästan alla som har förlorat någon familjemedlem, om inte i kampen mot IS så genom Turkiets förtryck av den kurdiska minoriteten.

– Det värsta är att Turkiet nu stödjer IS. Svenska politiker måste protestera mot president Erdoğan politik, säger Dilberin Ridwan.

Han tycker att man ska bojkotta Turkiet och att svenskarna ska sluta åka på semester dit.

– Varje krona spenderad i semesterorten Alanya är ett indirekt stöd för IS, säger Ridwan.

På onsdagen håller föreningen tillsammans med Stödkommittén för Kobane en demonstration mot IS och Turkiets inblandning. Demonstrationen startar vid Tribunen klockan 16 och sedan ska man gå i ett demonstrationståg genom city.

En av de som ska hålla tal är aktivisten Benny Gustavsson. Han var nyligen i Turkiet som observatör under valet.

– Vi blundade inför nazismens brott och sade att vi inget visste. Men denna gång vet vi. Det går inte att blunda längre för IS brott mot mänskligheten, säger Benny Gustavsson.

För honom var det blodiga slaget om staden Kobane som gjorde att han ville engagera sig i de kurdiska föreningarna.

De svenska valobservatörerna försökte ta sig till Kobane under resan i Turket för att dela ut gåvor men hindrades av turkisk polis och militär.

– Vad man slogs av var hur många som förlorat familjemedlemmar i kriget, säger Gustavsson.

Sveriges politiska passivitet och svenskarnas ointresse är något som upprör i Kurdiska kulturföreningen.

– Hur kan folk sova om nätterna och veta om allt lidande, säger Rezan Ali.

Han får medhåll från Dalil Haidar.

– Vi måste hjälpa varandra i kriget mot IS. Nu finns terrorn i Mellanöstern, men kanske finns den snart här, säger Dalil Haidar.

Haidar berättar om att han mött islamister även i Söderhamn och att kampen nu har tagit sig till Sverige.

– När kurderna hade en demonstration i Stockholm kom det närmare hundra islamistiska motdemonstranter och skrek, det är inte klokt, säger Haidar.

Eftersom den syriska oppositionen är splittrad och den irakiska armén har visat sig vara oförmögen att strida, har det hittills varit upp till kurderna i regionen att föra kampen mot terrorgruppen IS. Därav den spända relationen mellan kurder och islamister som stödjer IS i Sverige.

Benny Gustavsson och Kurdiska kulturföreningen hoppas att fler ska engagera sig i föreningen, som även ordnar språkundervisning, folkdanskvällar och föreläsningar.

– Vi har haft jättesvårt att få Söderhamnsborna att vara med men kanske det vänder nu, säger Benny Gustavsson.

Andra talare under demonstrationen är Jan-Eric Berger (C), Claes Jakobsson (Mp), Barbro Andersson (Kommunal), Ellen Gustavsson (Ung Vänster), samt flera andra.

Mer läsning

Annons