Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IP Only lägger ner sin fibersatsning i Söderhamn

Konkurrensen blev för tuff och intresset för lågt. Nu väljer företaget IP Only att lämna Söderhamns kommun efter en flera veckors lång kampanj för fiberutgrävning.

Annons

Det blir ingen satsning på att bygga ut fibernätet i kommunen för IP Only. Efter att ha knackat dörr och skickat ut information till boende i Ljusne, Vallvik, Söderala, Marma, Bergvik och Vannsätter väljer nu företaget att inte gräva i Söderhamn.

Läs mer: Konkurrens om fibernätet: "Fått jättemånga frågor"

– Vi mötte tuff konkurrens. I ett par områden nådde vi nästan rätt anslutningsgrad men totalt skulle det inte bli lönsamt för oss att etablera oss i kommunen, säger Marcus Ulvefeldt, projektledare på IP Only.

Marcus Ulvefeldt och IP Only höll två informationsmöten på CFL som lockade många nyfikna.

För att företaget skulle börja gräva ut fibernätet krävdes att 30 procent av hushållen i ett område skulle anmäla sig. Men när kampanjperioden stängdes den 1 april kunde det konstateras att intresset var för lågt

– Vi hade gärna byggt men som ny aktör är det svårt att komma in på marknaden. Samtidigt fanns det bra konkurrens i ett lokalt bolag med stark förankring på orten som dessutom gick ut med information om utbyggnad nästa år, säger Marcus Ulvefeldt.

Läs mer: Stor oro bland ortsborna – många tvekar kring utbyggnad av fibernät

Söderhamns kommuns strategiska målsättning har varit att 90 procent av invånarna ska ha fiberanslutning år 2020. Med IP Only ute ur bilden är nu Söderhamn Nära ensam med en utbyggnadsplan för fiber i Söderhamns kommun.

Det kommunala bolaget planerar att gräva i Ljusne, Bergvik och Utvik under 2017 och mellan 2018-2020 planeras grävningar till Söderala/Mohed, Vallvik, Marmaverken och Vannsätter.

Samtidigt som IP Only lägger ner sin satsning i Söderhamn vänder man i stället blicken vidare norrut, mot Hudiksvall, där man hoppas nå större framgångar.

– Vi släpper Söderhamn helt och har gått ut med ett brev till alla som har valt att lägga en beställning. Där informerar vi om att beställningen har annullerats och att de kan ansluta sig till en annan aktör i stället, säger Marcus Ulvefeldt.

Mer läsning

Annons