Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

IOGT-NTO stöttar missbrukare

Både socialtjänsten i Söderhamn och kommunalrådet Sven-Erik Lindestam (S) hänvisar missbrukarna till IOGT-NTO. Där tar man emot alla bara man är nykter.

Verksamhetsledaren Arne Larsson håller med, som nykter missbrukare ser han inte att en värmestuga är någon lösning.

Annons

I IOGT-NTO:s lokaler på Åsgatan arbetar personalen på som vanligt.

Handlar det inte om att förbereda lunchen och brödbak, så ska det skottas snö och städas. Då och då tittar det in besökare och då är det självklart med en pratstund.

- Här har vi öppet alla vardagar, säger Arne Larsson.

I tre år har han arbetat åt föreningen, numera är han verksamhetsledare.

- Jag är själv nykter missbrukare och vet vad den problematiken innebär. Den övriga personalen har samma bakgrund och vi har alla slagit nya rekord i nykterhet. Bara det är en stor framgång, säger Arne Larsson.

Det är också till IOGT-NTO som socialchefen Karin Wiklander och kommunalrådet Sven-Erik Lindestam vill att fler missbrukare ska vända sig. Där är man välkommen även om man är bakfull.

- Det stämmer, men hos oss ska man vara nykter och miljön trygg för de som kommer hit. Det är det enda krav vi ställer, säger Arne Larsson.

Själv tror han inte på någon form av värmestuga. Åtminstone är det ingen lösning för en person som vill bli nykter. Snarare tvärtom.

- Det låter kanske drastiskt när jag säger det, men alla har ett val, vill man bli nykter måste man bestämma sig och arbeta för det. Visst kan det vara svårt att ta sig ur, men de allra flesta klarar det med lite hjälp och stöd, säger Arne Larsson.

Men även om både han och socialtjänsten vill se fler besökare i lokalerna så finns det ett visst motstånd från missbrukarnas sida att vända sig till just IOGT-NTO.

- Jag tror fortfarande att många tror att de kommer att mötas av män i svarta kostymer med röda band på brösten när de kommer hit. Så är det definitivt inte, det här är en öppen miljö dit alla är välkomna, medlem som inte medlem, säger Arne Larsson.

Mer läsning

Annons