Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Integration inspirerade intresserade

/
  • Jörn Delvert berättade om arbetet på asyl-bvc. Han tycker det är spännande, flera kulturer och traditioner möts. Det gör arbetet omväxlande och levande.

Nyanlända barn och ungdomar i fokus på konferens.

Samarbete sprider erfarenheter, idéer och kunskaper.

- Mottagandet behöver utvecklas. Det är bra men kan bli bättre, säger integrationssamordnare Robert Larsson.

Annons

Kulturens hus fylldes under onsdagen av personal från hela länet som på ett eller annat sätt möter eller jobbar med nyanlända barn och ungdomar.

- Anledningen till att vi anordnar den här konferensen är att utveckla och förbättra mottagandet av invandrare och flyktingar i länet, säger Robert Larsson, integrationssamordnare på Länsstyrelsen.

Inflyttningen av utlandsfödda till länet är betydelsefull enligt Integration Gävleborg. Det är avgörande för länets utveckling och i framtiden tror de att det kommer att bli konkurrens om arbetskraften. För att länet ska bli attraktivt som inflyttningslän samarbetar därför Länsstyrelsen, kommunerna, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket för att på bästa sätt möta nyanlända invandrare.

Det är tredje året Integration Gävleborg arrangerar konferensen. I år ligger fokus på barnen, det är ofta de hamnar i skymundan menar Robert Larsson.

Alla kommuner i länet är representerade bland de 180 deltagarna. Konferensen ger dem möjligheter att utbyta erfarenheter.

- Många jobbar ensamma så det här är en chans att få nya idéer och kunskaper, säger Robert Larsson.

Under förmiddagen berättade Ubah Musse om sina erfarenheter från inbördeskrigets Somalia. Som åttaåring kom hon som ensamt flyktingbarn till Sverige. Deltagarna fick lyssna till hennes livsresa, från barndomen i Somalia till livet som vuxen i Sverige.

Mer läsning

Annons