Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inspektörer med koll på maten

/
  • Amelie Gottfridsson, vikarierande livsmedelsinspektör, och Maria Engström visar hur det går till när de gör rengöringstester med ATP-mätare.

De flesta matställen i Söderhamn är duktiga på att hålla rent, enligt kommunens livsmedelsinspektör Maria Engström.

Annons

– Över lag sköter sig verksamhetsutövarna bra. Hos de flesta finns något som kan förbättras, men det är sällan så allvarligt att förbud eller föreläggande behöver göras, säger Maria Engström, livsmedelsinspektör på bygg- och miljöförvaltningen.

Hittills i år har hon och hennes kolleger fokuserat på oanmälda inspektioner. För en del verksamheter kan det vara känsligt om inspektörerna dyker upp mitt i en stressig situation, exempelvis kring lunch.

– Vi försöker verkligen förklara varför de bör åtgärda vissa brister när vi kommer ut, men en del blir nervösa och känner sig granskade, säger Maria Bergström.

Under våren har hon tittat extra mycket på menyerna hos restauranger och pizzerior. Det förekommer att det står en sak på menyn, men att produkten i själva verket är en annan. När den här typen av fel upptäcks är det upp till verksamheten att antingen ändra menyn eller köpa in rätt produkt, vilket sedan följs upp. Inspektörerna gör ofta rengöringstester på ytor som har direktkontakt med livsmedel, som beredningsbänkar, skärbrädor och knivar, berättar Maria Engström.

– Många sköter den allmänna rengöringen bra, men det är ofta lite sämre i någon del av köket.

Hon tror att brister hos en verksamhet ofta beror på bristande kunskaper om hygien och livsmedelshantering.

Mer läsning

Annons