Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget livsavgörande val

/
  • Studie- och yrkesvägledaren Anita Boström hjälper Sanna Fernquist att planera en resa för att kolla in frisörutbildningen i Gävle.

I dag, onsdag, är det en vecka kvar till niornas ödesval.

Studievägledaren Anita Boström tycker att många borde ta gymnasievalet mindre allvarligt.

Annons

Om en vecka, nästa onsdag klockan 16.00, stänger hemsidan som tar emot niornas gymnasieansökningar. Då gäller det att Söderhamns cirka 300 niondeklassare gjort sitt val.

- Det är sjukt svårt. Man är rädd att välja fel, säger Emma Blomquist i nian på Norrtullskolan.

Med fel menar hon att hamna på en utbildning som inte är rolig. Emma och hennes barndomsvän Sanna Fernquist är på studievägledarens kontor för att planera sitt studiebesök på Polhemssskolan i Gävle. Där finns en frisörutbildning som de är intresserade av.

- Vi kanske inte vill bli frisörer, men vi vill ändå ha lite kul.

Tjejerna funderar också på samhällsprogrammet på Staffangymnasiet. Å andra sidan verkar de teoretiska programmen lite som att gå högstadiet igen, känner de.

Den nya gymnasieskolan, som går in i sitt andra läsår till hösten, innehåller 18 nationella program med totalt 60 inriktningar, berättar Anita Boström. Lagstiftarna har rensat i den yviga flora som fanns tidigare. Men det är ändå svårt nog att välja för många.

- De kan vara vilda i ögonen. Senast i går träffade jag en tjej som var helt hysterisk. En del ser det som att man väljer hela sin framtid. Det är alldeles för många som är stressade och oroliga, säger studie- och yrkesvägledaren Anita Boström, som arbetar med elever både på Norrtull och Stenberga, och som nu går in i sin mest hektiska arbetsvecka på hela året.

Den vanligaste frågan handlar om intagningspoäng. Anita får ofta hjälpa till att kolla fjolårets siffror, och förklara att ingen vet var gränsen kommer att gå i år.

- Det är tyvärr många som elever som börjar med att fokusera på vad de kan komma in på, snarare än vad de vill.

Mer läsning

Annons