Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen gran vid "Granen"

/
  • Snart är det julskyltning igen, men någon gran vid Granen blir det inte på grund av platsbrist.

Det blir ingen julgran vid tribunen i år. HM-bygget kräver plats.

Men de övriga sex kommunala granarna står redan där de ska.

Annons

När vi ringer till Söderhamns kommuns växel och frågar vem som är den julgransansvarige, tvekar inte telefonisten.

- Tomten, så klart.

Aha. I det här fallet visar det sig att tomtefar heter Per Dahlstrand och är kommunens skogsförvaltare. För andra året i rad är det han som har ansvaret att välja ut de snyggaste granarna.

- Det ingår liksom i tjänsten, tidigare var det Perra Wanzelius som hade den hedervärda uppgiften, säger Per Dahlstrand.

Redan i september börjar han fundera på var han kan hitta granarna. Och när kommunen äger 3 700 hektar skog finns det en del att välja på. Men i det här fallet, ska de vara stora, vackra och ha lagom avstånd mellan grenarna.

- Jag brukar sätta på mig julgransögonen och åka ut. Fast jag får även hjälp av givmilda kommuninvånare. Många hör av sig om de avyttrat en snygg gran på tomten. Granen i Stugsund är till exempel skänkt från ett par i Fridsbacka, berättar Per Dahlstrand.

Årligen har han att välja ut sju större träd och en lite mindre som ska pryda vid Oscarsborg. Men nu kommer vi till den riktiga skrällen, i år blir det bara sex av modell större.

Det kommer nämligen inte att resas någon gran vid tribunen.

- Så är det. Sätter vi dit en gran så finns det inte plats för snöröjarna, folket och byggarbetarna. Vi vill ju inte sätta P för HM-bygget, säger Per Dahlstrand som lovar att han ska kompensera det hela med att ställa dit århundradets finaste nästa år.

Mer läsning

Annons