Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anledning till oro – personer i gasmask ingår i övning

Under ett par veckor har personer med skyddsdräkt och gasmask synts på Klossdammen i Söderhamn. Anledningen är att ambulanspersonal utbildas.

Annons

Många boende runt Klossdammen har sett skyddsdräktsklädda personer med gasmask de senaste veckorna. Helt naturligt, säger några som nyss dragit av sig mask och kläder. Det pågår helt enkelt övning med mask och dräkt för runt 200 ambulansanställda från hela Gävleborg. Promenaden gör de från Räddningstjänstens lokaler till övningsområdet Ektippen.

– Vi går den rutten för att känna på hur det är att arbeta med kläderna på. Det är absolut ingen fara, säger Mattias Björk, ambulanssjukvårdare.

Narkossköterskan Björn Ageheim och ambulanssjukvårdaren Mattias Björk har just avslutat ett övningspass med skyddsdräkt och gasmask.

Det är polisen som är övningsledare. På Ektippen får övningsdelatarna bland annat testa dräkterna med tårgas inne i en container.

För att lugna och informera allmänheten har man haft en följebil med övningstrupperna. Övningarna startade förra vecka och pågår denna vecka liksom nästa.

Se också: Räddningstjänsten övar för trafikolyckor: "Nu går det väldigt lätt att få ut den som suttit fast"

Läs också: Lyckad räddningsövning till havs

Mer läsning

Annons