Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga drogtester av elever i skolan

Klassmorfar och drogtester i skolan. Det tror Sverigedemokraterna ska förbättra tillvaron för barn och unga i Söderhamn. Men de andra ledamöterna i kommunfullmäktige är mer skeptiska.

Annons

Sverigedemokraternas Christina Thuring har i en motion föreslagit att Söderhamns kommun ska införa ett system där vuxna personer arbetar ideellt i skolan.

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Bo Wikström menar att det inte är upp till kommunfullmäktige att beslut om det ska finnas klassmorfäder – eller klassmormödrar – i skolorna.

– I den nya skollagen som träder i kraft på fredag är det väldigt tydligt att det är rektorns ansvar att bestämma över skolans personal. Vi har inte rätt att fatta ett sådant beslut, då bryter vi mot skollagen, säger Bo Wikström.

Under måndagens fullmäktigesammanträde motionerade Sverigedemokraterna även om drogtester i skolan. Daniel Persson (SD) menar att frivilliga drogtester är ett bra komplement till det narkotikaförebyggande arbete som kommunen redan bedriver.

Under debatten fick han stöd av partikollegan Kenneth Thuring.

– Vi har en brant stigande kurva av drogrelaterade brott i Söderhamn. Vi måste bryta den.

Även i denna fråga delade flera andra ledamöter Sverigedemokraternas problembeskrivning, men inte deras syn på lösningen.

– Det finns en ökning av droger i Söderhamn, men steget till drogtester och kränka elevernas integritet är långt, sa Magnus Svensson (C).

Kommunfullmäktige beslutade att avslå Sverigedemokraternas förslag om klassmorfar och drogtester i skolan.

Mer läsning

Annons