Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrottsanläggningar kostar miljoner

/

Flera idrottsföreningar får betydligt större bidrag från kommunen än vad som redovisas. Det gäller framför allt för de som utnyttjar idrottsanläggningar som är dyra i drift. Nu ska kommunen införa ett nytt redovisningssystem som visar vad idrotten egentligen kostar.

Annons

Idrotten är inte gratis.

Kultur- och fritidschef Anders Uddén har sammanställt kommunens kostnader för idrottsanläggningarna under 2012.

Även om Söderhamn inte har någon bandyhall så kostar det 4,2 miljoner kronor per år att hålla i gång bandyanläggningen. Broberg, som utnyttjar anläggningen mest, betalar 230 000 kronor för det under ett år.

Och det är svårt för föreningarna klara kostnaderna. Ljusne ishall är ett exempel på det. Det kostar 1 355 000 kronor att hålla anläggningen i gång under ett år, och anläggningsbidraget ligger på 850 000 kronor, som även skulle räcka till att amortera på en skuld till kommunen på 700 000 kronor. I fjol genomfördes en amortering. I år blev det ingen amortering allas och snart ligger ett ärende på kommunfullmäktiges bord med en vädjan om att avskriva lånet på 584 000 kronor.

Men det är inte så enkelt att få en klockren siffra på hur mycket kommunen satsar på varje idrottsförening.

Först och främst får föreningarna ett hyresbidrag på max 15 000 kronor per år, och ett anläggningsbidrag. Utöver dessa bidrag bidrar kommunen med stora belopp till föreningar som har nyttjanderättsavtal på kommunala anläggningar, där stora subventioner är inskrivna i kontrakten.

Det beror på en intern hyreskarusell mellan avdelningarna inom kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen.

Så här ser det ut:

1. Kultur- och fritidsavdelningen hyr anläggningarna till fullt pris av tekniska avdelningen.

2. Kultur- och fritidsavdelningen hyr sedan ut anläggningarna till föreningar, och här handlar det om subventionerade hyror som ligger långt under de egentliga kostnaderna.

3. De subventionerade hyrorna kan betraktas som ett dolt bidrag, eftersom det inte finns med i reglementet.

Varken Anders Uddén eller tekniske chefen Lars Stål tycker att det här systemet är bra, eftersom det ger en dålig insyn i demokratiprocessen. De föredrar en öppnare redovisning som klart och tydligt visar hur stort stöd föreningarna får av kommunen.

Under KUS (kultur- och samhällsutvecklingsnämnden) senaste möte beslutades att reglementet ska ändras och att nya avtal ska skrivas med föreningarna, och att ärendet ska rulla vidare till kommunfullmäktige som får sista ordet.

Följande anläggningar på Hällåsen berörs: Ishallen, friidrottsarenan, fotbollshallen, tennishallen, vandrarhemmet, fotbollsplanen på Hällåsen och ridhuset i Tälje (SORF).

Mer läsning

Annons