Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Idoler blir som låtsasvänner"

Det är många som varit eller är fans. Att dyrka en kändis är inget ovanligt. Det kan vara allt från att i tonåren förälska sig i sin idol till att vilja skapa en gemensam identitet i kompisgänget. Men vad händer när fanskapet går överstyr?

Annons

Man måste ju ha nån att dyrka – är det en bok som heter. Om det är bra eller dåligt kan man själv ta ställning till, men en som har en åsikt är Eva Kjellander som är forskare på Linnéuniversitetet i Växjö och Kalmar.

Hon forskar kring människors sätt att dyrka idoler. Hon anser att uppkomsten av en idoldyrkan har en enkel förklaring.

– Främsta orsaken att ungdomar fäster sig vid en känd karaktär är att de vill kunna identifiera sig och bli mer socialiserade. Till exempel inom musiken, böcker eller filmer då man finner sin genre och börjar beundra den med vänner, säger hon.

Eva Kjellander menar också att tonåringar kan finna en sorts förälskelse i sin idol de är ett fan av. Men det är sällan man dyrkar sin idol hela vägen från ung till vuxen. För unga vuxna försvinner oftast behovet av att lägga tid på idolen då man bildar familj

Men det är däremot vanligt att vuxna återupptar sin idoldyrkan när man har ett stabilt förhållande till familj och vänner. Även om personen sällan blir lika besatt av kändisen på samma sätt som i tonåren. Det blir mer en hobby och hela fanskapet tonas ner.

Eva Kjellander säger att hon ser positivt på att människor dyrkar sina idoler. Man har chans att skaffa nya vänner och skapa minnen tillsammans.

– Många kan se detta som att de har en slags låtsasvän, man sjunger högt tillsammans med musiken som spelas upp från en skiva. De flesta känner även en tröst av att vara ett fan, de får en upprymd känsla och känner att de får sina sociala behov uppfyllda.

Men det finns de som tar fanskapet till en annan nivå. De börjar till exempel att stalka en kändis på ett stötande sätt, vissa går så långt att de begår brottsliga handlingar för att komma närmare sin idol. Även om det inte är särskilt många av alla fans i världen som går så långt att de börjar förfölja och tränga sig på kändisars privatliv, så händer det.

Eva Kjellander började intressera sig för att forska om hur man ser på fans som dyrkar sina idoler för att hon som ung var ett stort fan av rockbandet Status Quo. Hon träffade även sin nuvarande man genom sitt gemensamma intresse. De har varit i England flera gånger för att se sina idoler spela live.

– Jag skulle absolut vilja påstå att det är en stor möjlighet att knyta nya kontakter genom att dyrka samma idoler, det blir som att man har en gemensam kultur, säger Eva Kjellander.

Mer läsning

Annons