Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idas skilda världar

/
  • Vad tycker Ida om att arbeta med Ola Rapace och Mikael Persbrandt? Se tv-klippet.
  • Ida Engvoll lämnar gärna Stockholm för att vila ut hemma i Stråtjära mellan filminspelningarna.

Hon var med i tre biofilmer förra året och har just nu tre filmprojekt i gång samtidigt. Ida Engvolls liv som skådespelerska är intensivt, och nyligen provfilmade hon för en roll i nästa James Bond-film. Men där lägger hon locket på.

– Jag kan inte säga något om det.

Annons

Det är tio år sedan Ida Engvoll flyttade från Stråtjära, men hon åker fortfarande dit för att hämta kraft och vila ut. Efter hektiska månader med tre filminspelningar samtidigt och intensivt resande pustar hon ut hemma hos mamma i Stråtjära i det röda lilla huset.

– De senaste dagarna har jag haft 8 000 kilometer i resväg, så jag är helt utmattad. I natt sov jag 12 timmar, säger Ida.

Turerna har gått mellan bland annat Antwerpen, Bryssel, Borlänge och Visby. Ida har en större roll i en tysk film samtidigt som hon spelar in avsnitt till en dansk-tysk kriminalserie. Dessutom spelar hon mot Ola Rapace i thrillern Vitt skräp.

– Trots sömnbrist så är det väldigt roligt.

Bredvid henne i soffan sitter hunden Siv, tre år. Ibland får Siv följa med på inspelningarna, och kanske har hon snappat upp ett och annat från sin skådespelande matte. När Ida formar handen som ett vapen med ett skottljud kastar Siv sig runt på rygg, spelandes träffad av en kula.

Men det var aldrig en självklarhet för Ida att bli skådespelerska.

– Det var ingen plan jag hade. Det var mer att jag slutade göra andra saker, än att jag började med teater, säger hon.

Ida gick det estetiska gymnasieprogrammet i Bollnäs, och 2010 gick hon ut Teaterhögskolan i Stockholm.

– Jag älskar teatern, texten, ensemblen, huset. Som skådespelare tar man ansvar för sin figurs resa. Jag älskar tv också, och där vet man inte hur det klipps ihop utan har tillit till regissören och att han, för det är oftast en han, vet vad han gör.

Ida känner stort engagemang kring jämställdhet, särskilt inom teatern.

– Det är klart, det är ju ruttet. Det är katastrofalt inom vissa områden. Det är sjukt med en statligt finansierad utbildning där eleverna ska gestalta situationer som inte är aktuella i dag. När vi hade möten var det sex tjejer i klassen som hade starka åsikter, men det var de fyra killarna som syntes på scenen eftersom de manliga rollerna är större. Tjejerna skulle ligga och flämta i en soffa. Vi borde ligga i framkant där, vi ändrade väldigt mycket själva när vi spelade.

Ida berättar att A-märkta filmer är enormt mer populära än andra filmer. En A-märkning innebär att två namngivna kvinnor för en dialog i filmen utan att den handlar om män. Märkningen är ett initiativ av Rättviseförmedlingen och vissa biografer, och är en form av konsumentupplysning.

– Chefer och riskkapitalister tror att man förlorar på att göra jämställda produktioner. Men A-märkta filmer blir de största, eftersom folk är intresserade av samtiden, säger Ida.

Hon har nyligen provspelat för en roll i nästa Bondfilm. Hur går en roll som Bondbrud ihop med jämställdhet?

– Är det någon som ska vara Bondbrud så är det väl jag, säger Ida med ett leende.

Hon känner sig nöjd med sin provfilmning, men vill inte avslöja något mer om saken.

Du spelar mot Bond-skurken Ola Rapace i filmen Vitt skräp, gav han dig några tips innan provfilmningen?

– Vi pratade inte om det. Men när han var med i Skyfall pratade vi en del, jag provfilmade också då utan att få rollen.

Hon svarar både ja och nej på frågan om en roll i Agent 007 är en dröm.

– Det är inget jag velat sen jag var 14 år direkt, men det vore ju episkt.

Hon tackar hellre nej till stora roller som inte känns helt bra och gör i stället mindre, mer givande produktioner.

– Det är en plåga att vara med i en dålig produktion, och sedan måste man möta media och prata gott om den. Då låter jag hellre bli. Jag tycker jag varit med i både dåliga och bra filmer.

Det är en kontrast med röda mattan-premiär ena dagen och promenader med hunden Siv i Stråtjära andra dagen.

– När jag var liten bodde vi på en bondgård, och jag har ett behov av att ha nära till skogen. Jag bor i Stockholm annars och tycker inte det är naturligt att höra sina grannar. Men jag behöver båda världarna och måste bo i Stockholm för arbetets skull.

Som skådespelerska utsätts hon ibland för situationer där hon kan känna sig rädd eller obekväm.

– Nakenhet, det är sjukt att göra. Men teamet är ju människor också, ofta går det ändra eller prata sig fram tills det känns okej för alla inblandade.

Under julhelgen var hon med i Den fördömde i Svt.

– Vi satt samlade hela familjen i soffan, och så hånglar jag med Rolf Lassgård på tv:n. Jag var tvungen att gå ut ur rummet, säger Ida.

Om två veckor inleds arbetet med ytterligare två produktioner.

– Det är svårt att ha koll på vilka dagar jag ska flyga dit och när jag ska arbeta med nästa roll, det kan handla om att jag är ett dygn på varje plats. Som tur är fixar min agent med schema och resor.

För den som vill se Ida på tv visas Fjällbackamorden Ljusets drottning i svt på påskdagen.

Annons