Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag begravs Yazan Alosh

/

(Uppdaterad 18:45) Begravningsceremonin för avlidne Yazan Alosh var känslosam. Hundratals slöt upp för att hedra minnet av honom och stötta familjen.

Annons

Det var i samban samband med ett bråk vid korsningen Rustkammaregatan-Götgatan i centrala Söderhamn, natten till lördag 19 september, som 18-årige Yazan Alosh skadades så svårt att han avled. En 17-årig pojke skadades också vid händelsen, dock inte så allvarligt att det var någon fara för hans liv. Tisdagen den 22 september häktades en av 17-åringarna, på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

Läs även: "Sorgen är obeskrivligt stor"

På måndagen genomfördes begravningsceremonin för Yazan Alosh. Strax före fyra på eftermiddagen samlades anhöriga och sörjande på moskén i Söderhamn. Därefter gick de i gemensam kortege till begravningsplatsen vid Ulrika Eleonora kyrka.

Helahälsingland.se rapporterade direkt från ceremonin och minnesstunden för att hedra Yazans minne, samt hans familjs vilja att låta den tragiska händelsen bli något som trots den obeskrivliga sorgen kan bli en förändring i framtiden – bort från våldet.

Bland de som visade sitt stöd och beklagade sorgen fanns Yazans lärare och rektorer från Staffangymnasiet.

– Vi tänker på familjen och hoppas att deras önskan om att vi ska enas i detta, att vi ska ta hand om varandra, och föra oss bort från våldet slår in, säger Susanne Froms, en av tre rektorer på gymnasiet.

I fredags förra veckan hölls en solidarisk manifestation i Söderhamn till minne av Yazan Alosh. Under en parollen "En hyllning till livet, till freden och till sämjan” tågade hundratals längs Söderhamns gator.

Måndagens begravningsceremoni blev en hedrande fortsättning på manifestationen och var känslosam för samtliga närvarande. Många grät öppet under begravningen.

– Alla som är här kommer för att beklaga sorgen, säger Ahmed Adam Gulled, ordförande i Somaliska folkets förening i Söderhamn.

Thomas Sundgren, ansvarig utgivare för helahälsingland.se:

Idag rapporterar vi direkt från begravningsceremonin och minnesstunden för Yazan Alosh, som mördades natten mot den 19 september.

Vi har fått familjens godkännande att rapportera, och vi gör det för att hedra Yazans minne och hans familjs vilja att låta den tragiska händelsen bli något som trots den obeskrivliga sorgen kan bli en förändring i framtiden, bort från våldet.

Vi gör det också för att skildra och hedra den starka uppslutning som Söderhamn som lokalsamhälle visat under den senaste veckan.

Det stöd i samförstånd som kan vara en glimt av hopp mitt i det oerhört tragiska.

I fredags hölls en mycket starkt solidarisk manifestation i Söderhamn till minne av Yazan Alosh. Den gick under en paroll på arabiska som på svenska kan översättas till "En hyllning till livet, till freden och till sämjan”.

Det är till det omistliga och grundläggande mänskliga budskapet vi hoppas kunna bidra till och ge styrka genom dagens rapportering.

Mer läsning