Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I april är det dags för den fjärde Framtidsveckan

/

Det var Anders Persson som skapade Framtidsveckan, som hade sin premiär i september 2009. Nu är det dags för den fjärde – och hela länet är med. Alla kommuner får sätta sin egen prägel på hur veckan ska genomföras nu i april.

Annons

Anders Persson är inte längre projektledare. Men han är med och styr innehållet för Framtidsveckan i Söderhamn. Och den här gången kommer mycket att handla om mat och det han kallar matsäkerheten. För Sverige är inte längre självförsörjande, och skulle världen drabbas av en svår kris är det upp till var och en att klara matförsörjningen. Ett så sårbart samhälle vill varken Anders Persson eller hans kompanjon Bengt Sundström från Naturskyddsföreningen leva i.

Båda är övertygade om att dagens konsumtionssamhälle har hamnat i en återvändsgränd och att man på individnivå måste hitta lösningar som gör det möjligt leva vidare.

Att flagga för de kommande kriserna och samtidigt flagga för positiva lösningar är en svår balansakt.

– Allvaret får aldrig viftas bort. Men vi vill göra Framtidsveckan en positiv manifestation som får medborgarna att ändra sina vanor och beteenden, säger Anders Persson.

Samodling är en väldigt bra idé. Det blir enklare och roligare då. De jobbar även för stadsodlingar.

– Där har vi stadsarkitekten Ylva Larsson med oss, säger Anders Persson.

Men det gäller även att ha politikerna med sig. Ett exempel är att värna livsmedelsbutiker på landsbygden. Trönö Lanthandel är ett praktexempel på det, tycker han.

Mer läsning

Annons