Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HVB-hem bedrevs utan tillstånd i Söderhamn

Efter en oanmäld inspektion konstaterar IVO att ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Söderhamns kommun har bedrivit verksamheten utan tillstånd.

Annons

När Inspektionen för vård- och omsorg (IVO) gjorde en tillsyn vid verksamheten fanns tre ungdomar i boendet, men inget tillstånd för någon HVB-verksamhet.

Läs mer: Sjukhuset behandlade patienten som döende – kunde opereras med framgång

Boendet fungerade enligt föreståndaren som en utslussningsverksamhet, där ungdomarna kunde få möjlighet att lära sig hur det är att sköta sitt eget boende. Enligt boendet ska de haft kontakt med IVO för ett söka tillstånd, men kontaktpersonen ska ha uppgett att det inte var nödvändigt eftersom verksamheten var tänkt som ett utslussningsboende.

Enligt IVO ska HVB-verksamhet alternativt stödboende ha bedrivits på platsen under inspektionstillfället. Utan ett tillstånd betyder det att verksamheten inte kontrolleras, sådant som kvaliteten och personalens tillgänglighet i lokalen.

Läs mer: Läkare skrev ut narkotikaklassat läkemedel – klandras av IVO

Söderhamns kommun ansvarar för två av ungdomarna medan en utomstående kommun ansvarar för den tredje, som blivit placerad i Söderhamns kommun. Boendets och kommunernas avtal var att ungdomarna hade placerats i ett stödboende.

Läs mer: Bristande vård på Åsgårdens äldreboende i Söderhamn – IVO riktar kritik

Verksamheten har varit avvecklad sedan inspektionen tidigare i sommar i väntan på tillstånd. IVO har beslutat att avsluta ärendet.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons