Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husbilsmys i sommarregnet

/
  • Framåt kvällen brukar det bli fullt på grusplanen.
  • Gondyh Nylander, Siv Nylander, Bo Persson och Susanne Nylander brukar välja mindre orter under semestern.
  • Enligt Ann-Caroline Breig på Visit Söderhamn satsar turisterna på aktiviteter i staden när det regnar.

När solen inte lockar till stranden byter turisterna aktiviteter.
– När det regnar blir det helfullt på Citycampingen, säger Ann-Caroline Breig på Visit Söderhamn.

Annons

Med utsikt över kanalen och Faxeholm står några husbilar på rad efter turistinformationen. Solen glimtar mellan molnen och grusplanen är ungefär halvfull.

– Vid fem-sextiden på kvällen, precis när vi ska till att stänga, då blir det tjockt med husbilar på campingen. När det regnar är det inte lika populärt att stå på stranden, så då parkerar de här i stället. Det finns mer att göra på stan, säger Ann-Caroline Breig som arbetar på Visit Söderhamn i sommar.

Hon sitter inne i turistinformationen som finns på Citycampingen och säger att broschyrerna tar slut väldigt snabbt.

– Det är en stor efterfrågan på allt. Folk frågar om hälsingegårdarna, skärgårdsturer, loppisar och vill ha kartor över Höga kusten. Flygmuseet är också välbesökt. Det handlar mer om aktiviteter i staden än att titta på naturen, säger Ann-Caroline Breig.

Mellan en husbil och en husvagn sitter syskonen Nylander med sina respektive under en blågulvit markis. De kommer från Umeå och Lycksele och är på en tvåveckorssemester söderut i landet. De brukar åka tillsammans.

– Vi väljer gärna småstäder, det är ofta trivsamt, säger Siv Nylander.

De har stått här ett par dygn, men nästa dag ska de fortsätta de vidare.

– I morgon ska det regna igen, så då åker vi härifrån. Vi tänker åka en bit nedanför Gävle innan vi vänder hemåt igen, säger maken Gondyh Nylander.

Hans syster Susanne Nylander fortsätter

– Vi kommer säkert tillbaka hit igen, Söderhamn är en väldigt fin och mysig stad.

Makarna Siv och Gondyh Nylander har varit i kommunen förr. I Stenö, Vallvik och Ljusne. Men den här gången styrde de in mot centrum. De hade hittat Citycampingen i en katalog med fristående campingplatser, och skulle aldrig ha hittat dit utan den. Än finns det inga skyltar dit, så det var tur att systern Susanne Nylander och maken Bo Persson kunde följde efter.

– Det är centralt och bra här, man kan låta bilen stå. Dessutom är det billigt, även om det finns trevligare ställen att stå på än grusplaner, säger Bo Persson och skrapar med foten i marken.

Nu när vädret har varit som det har varit har sällskapet passat på att göra saker inomhus, som att gå på museum och på restaurang.

– Vi har blivit väldigt välbemötta här, säger Siv Nylander.

Mer läsning

Annons