Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hunden bets ihjäl under promenaden

/

Kvällspromenaden med hunden Balto förvandlades till en mardröm.

Plötsligt attackerades han av en större hund, och skadades så allvarligt att han avlivades.

Annons

Ovanpå pizzerian i Vannsätter bor familjen Toma, som består av mamma Rosina, pappa Orha och döttrarna Alysia, 10, och Geneka, 14. Fram till för en vecka sedan fanns även hunden Balto i familjen. Han var en old shetland sheepdog och skulle snart ha fyllt fyra år.

Geneka berättar att hon och en kusin tog med sig Balto ut för en promenad vid elva-tiden på kvällen den 2 november. Hunden var kopplad, och de promenerade upp för en backe från huset. Ganska direkt upptäckte de en större, okopplad hund en bit bort.

- Vi såg en hund springa mot oss. Jag ville skydda Balto, så min kusin tog upp honom och jag ställde mig framför, berättar Geneka.

De vände om och gick sakta tillbaka mot bostaden igen.

Några meter från porten släppte Genekas kusin ner Balto på marken igen. De skulle precis gå in, när den stora hunden dök upp och kastade sig över Balto.

- Han bet honom i nacken och här, säger Geneka och visar hur den större hunden höll ett fast grepp om Baltos hals.

Tre män, Genekas pappa och två farbröder, kom ut och försökte få den större hunden att släppa taget om Balto. Men det gick inte.

- De slog med en dammsugare, och sparkade. Men den ville inte släppa.

Till slut gav sig den större hunden, och pappa Ohra och farbröderna åkte till veterinär i Bollnäs för akut vård av Balto, som då var medvetslös och blödde kraftigt.

Baltos liv gick inte att rädda. Senare på natten avlivades han.

Rosina tänker även på vad som kunde ha hänt om Genekas kusin inte släppt ner Balto, utan stått kvar med honom i famnen när den stora hunden gick till attack.

Familjen säger att de inte hade sett den större hunden i Vannsätter förr. Kvinnan som hade ansvar för hunden den aktuella kvällen har polisanmält händelsen, vilket även familjen har gjort.

Mer läsning

Annons