Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hundägare varnas för vanvård

Hundens klor var förväxta, den saknade tillgång till vatten och matades med gröt och potatis.
Inte acceptabelt, anser länsstyrelsen som nu tvingar ägaren att behandla hunden bättre.

Annons

Vid två tillfällen i december genomförde länsstyrelsen oanmälda inspektioner hos en hundägare, en man i 85-årsåldern, i Söderhamns kommun.

Inspektionerna gjordes efter en anmälan om djurhållningen som kommit in till myndigheten. Enligt anmälaren skulle ägaren ha slagit sin hund, rastat den för sällan samt utfordrat den med fel sorts foder i form av gröt och potatis.

Länsstyrelsens inspektörer bedömde efter besöken att hundens klor var kraftigt förvuxna, att den saknade fri tillgång till vatten och att den endast rastades två gånger per dag. I sitt beslut skriver myndigheten att eftersom hunden är gammal behöver den antagligen rastas oftare än var sjätte timme.

Med stöd av djurskyddslagen beslutar länsstyrelsen nu att ägaren omedelbart ska se till att hundens klor blir klippta, att den får fri tillgång till vatten samt att den rastas minst tre gånger per dag. Vid ett av dessa tillfällen bör den få en längre promenad.

Länsstyrelsen kommer att göra en uppföljande kontroll av hundägaren. Om ägaren då inte rättat sig efter myndighetens beslut kan ytterligare åtgärder vidtas. Det kan då bli tal om ett omhändertagande av hunden och/eller förbud att ha djur.

Mer läsning

Annons