Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon vill hjälpa till med sorgen

/
  • Anna Kallio startar en ny kurs i februari på Studieförbundet Vuxenskolan, den handlar om sorgbearbetning.
  • Anna Kallio startar en ny kurs i februari på Studieförbundet Vuxenskolan, den handlar om sorgbearbetning.
  • Boken Sorgbearbetning är kursens underlag. Den har hjälpt Anna Kallio genom sin sorg och hon hoppas att den ska kunna hjälpa fler.

Anna Kallio vill öppna en ny väg till livet. I vår startar hennes kurs i sorgbearbetning hos Studieförbundet Vuxenskolan i Söderhamn.

Annons

Framför en whiteboardtavla hos Studieförbundet Vuxenskolan i Söderhamn sitter Anna Kallio vid konferensbordet. I just den här lokalen kommer hon driva sin nya kurs.

- Den heter En ny väg till livet och handlar om sorgbearbetning. Jag har förlorat både min far och min bror och efter att ha bearbetat den sorgen vill jag använda mig av mina erfarenheter, berättar hon.

Kursdeltagarna behöver inte ha förlorat en närstående för att delta. Kris och sorg kan också drabba människor som blivit av med jobbet eller gått i genom en skilsmässa. Anna Kallios grupp är öppen för alla sorter.

Det kan också variera väldigt hur långt den egna sorgbearbetningen har kommit.

- För någon deltagare kan det ha gått 20 år och för någon annan bara ett. Det handlar om att känna sig redo att plocka ut minnen och diskutera dem för att sedan kunna släppa taget. Sådant kan ta lång tid.

På bordet intill Anna Kallio ligger en röd bok, på framsidan syns fingeravtryck och nötta kanter. Den har hjälpt henne genom sorger och nu är boken underlag för kursen och heter som ämnet – Sorgbearbetning.

Utöver vissa övningar vill hon inte strukturera upp kursen allt för strikt. Det får ge sig vartefter om deltagarna vill diskutera två och två eller i helgrupp. Huvudsaken är att alla känner sig trygga och varje känsla är tillåten i sorgebearbetningen.

När kursen når sitt slut efter fem tillfällen är det dags att skriva ett brev, ett fullbordansbrev. I det skriver deltagarna ner upplevelser och känslor de har bearbetat, både på plus- och minussidan.

- Allt måste ut för att vi ska kunna släppa taget. Det kan låta klyschigt, men jag tror inte att någon mår bra av att stänga inne sina sorger och känslorna de medför.

Mer läsning

Annons