Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon tar över som ny konsumentvägledare i Söderhamn: "Vill att fler ska våga klaga"

Efter nära åtta år som konsumentvägledare i Söderhamn går nu Berith Landén i pension. Den som ska axla hennes roll blir 26-åriga Johanna Pettersson. – Det är både spännande och läskigt på samma gång.

Annons

Under tisdagen tog Berith Landén emot sitt sista samtal som konsumentvägledare. Efter att ha varit med och startat upp projektet Konsument Hälsingland har hon nu kommit till en tid där det är dags att sätta punkt.

– Det här jobbet betyder jättemycket och har aldrig varit långsamt. Jag hoppas att jag har varit en duktig lyssnare och känner att jag har kunnat hjälpa till i många fall.

Läs mer: "Många känner sig tvungna att säga ja"

Hon ser tillbaka på en tid med många personmöten och varierade arbetsuppgifter. En tid där frågorna har handlat om allt från falska porrfakturor till ökade bedrägerier på internet och via telefonförsäljare. I år har hon hunnit med att hantera 490 ärenden i Söderhamn.

– Det har blivit värre med nätet och via telefon. Det är lätt att bli inlurad idag och de vi hjälper är oftast äldre personer. Just därför känns det bra att man kan göra nytta för andra människor, säger Berith Landén.

Läs också: Oro för Hälsinglands konsumentservice

Nu lämnar hon över sin kontorsplats på Söderhamns stadsbibliotek till efterträdaren Johanna Pettersson. Samtidigt ändras tjänsten från halvtid till heltid efter en beviljad ansökan om bidrag från integrationsmiljonerna.

– Tanken är att hinna vara ute mer hos skolor, myndigheter och föreningar för att informera om konsumenträtt och privatekonomi. Jag vill få fler medvetna konsumenter i Söderhamn och som vågar klaga om de inte är nöjda, säger Johanna Pettersson.

Under en månads tid har Johanna Pettersson fått gå bredvid för att ta lärdom av Berith Landéns erfarenheter.

Hon kommer senast från studier på personal- och arbetslivsprogrammet vid Högskolan i Gävle och ett deltidsjobb inom handelsbranschen. Efter en månad på det nya jobbet känner hon redan stor entusiasm för framtiden.

– Det är både spännande och läskigt på samma gång. Jag är intresserad av att rätt ska vara rätt och att inte någon ska behöva känna sig lurad. Det blir lite detektivarbete av att gå till botten med alla ärenden, man måste lyssna till båda sidor.

Läs också: "Illa om konsumentvägledarna försvinner"

Innan Berith Landén slår ihop den sista jobbpärmen för att i stället ägna sig mer åt friluftsliv vill hon ge både Johanna och kommunens invånare ett sista råd.

– Tänk efter före och tacka inte ja till något som du inte vill. Och lägg på luren till telefonförsäljare.

Mer läsning