Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gör konst av träd

/

Träsnidaren Elisabet Lundwall från Mo spenderar de regniga sommardagarna på sitt eget sätt. Just nu förvandlar hon tallar till träfigurer.

Annons

Hemma i Elisabet Lundwalls trädgård i Mo lyser flitens lampa, trots att regnet öser ner. Med radion på i bakgrunden och en kamin som sprider värme snidar hon träfigurer under ett partytält.

– Det är så mysigt att vara utomhus och arbeta. Det blir nästan som terapi, säger hon.

Elisabet födde tidigt ett intresse för träsnideri eftersom hennes pappa var snickare. Själv har hon hållit på sedan mitten av 1990-talet. Just nu är hon, bokstavligen talat, uppe i sitt största projekt någonsin. Hon ska nämligen snida träfigurer av tallar.

– Jag fick idén när jag var ute och gick i skogen och fick syn på tallar som delats i två. Då tänkte jag att jag var tvungen att göra något av dem och att de kunde bli figurer om man vände dem upp och ner, säger hon.

Elisabet tycker att det är speciellt att arbeta med just trä och att hantverket skiljer sig från andra konstformer.

När hon sätter i gång och karvar flyger träflisorna åt olika håll och sakta men säkert antar trädet formen av ett ansikte.

Arbetet är rejält utmattande och hon får ta många pauser.

– Just nu hugger jag bort småflisor och det är ett evighetsgöra. Det är skönare att gå lös med motorsågen, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons