Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon förlorade halva pensionen

/

När Siv Söderman från Ljusne fick brevet från Pensionsmyndigheten fick hon en chock, då hennes pension hade minskat till 6 000 kronor utan förvarning.

Annons

För 2 000 personer runt om i landet väntade en obehaglig överraskning när de öppnade pensionen i juni. Flera personer saknade bostadstillägget, trots att det är något de har haft i många år. Siv Söderman var en av dem.

– Utan ett enda besked så var pengarna borta, säger hon.

Anledningen är alldeles för långa handlingstider på Pensionsmyndigheten. Siv Söderman är alltid punktlig med att skicka in ansökan och samma dag som hon fick den låg den i postlådan. Men ändå fick hon inga pengar.

– Det är helt oacceptabelt, speciellt att vi inte fick veta någonting, säger hon.

Personalen på Pensionsmyndigheten hinner inte med den ökningen av ansökan jämfört med tidigare år och Siv Söderman fick beskedet att hon skulle få vänta 15 veckor på pengarna. Med en hyra på 4 600 kronor och andra utgifter på över 500 kronor, hade hon mindre än en tusenlapp kvar att försöka köpa mat för.

– Jag hade inte klarat det, säger Siv Söderman.

Men hon vägrade ge sig och tillslut fick hon sina pengar, en månad försent. Pensionsmyndigheten beklagar och tar nu till extra åtgärder för att se till att i stort sett alla får sina pengar innan den 25 juli.

– Vi förstår att folk är irriterade och för det är vi ledsna, säger Helen Stoye, gd på Pensionsmyndigheten.

Mer läsning

Annons