Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon besteg Sveriges högsta berg

/
  • Matilda Brolin och Einar Sellergren tog sig till toppen på mindre än 10 och en halv timme.
  • Packa så lätt som möjligt och ha en extra dag på dig vid berget tipsar Matilda Brolin.

Det tog knappt 10 och en halv timme för Matilda Brolin att bestiga Kebnekaise. Söderhamnstjejen sprang de sista metrarna upp till Sveriges topp.

Annons

Klockan var 06.30 den 29 juli när Matilda Brolin från Östanbo och sambon Einar Sellergren från Varberg började vandringen från Kebnekaise fjällstation mot Sveriges högsta topp.

– Vi har jobbat vid Försvarsmakten och vandrat mycket, så vi tänkte att Kebnekaise kunde bli en spännande utmaning på semestern, säger Matilda Brolin.

Hon kan tänka sig att göra om något liknande.

– Vi får se vad nästa mål blir, jag har funderat lite på Norges högsta berg, men det finns många vackra leder här också.

Att ta sig de 2 100 metrarna över havet till Kebnekaises topp tog för Matilda Brolin och Einar Sellergren 10 timmar, 29 minuter och 37 sekunder.

– Vi sprang de sista metrarna för att hinna på under tio och en halv timme, säger hon och skrattar innan hon fortsätter. Det är inte extremt snabbt, under tio är en bra tid. De allra flesta går på 12-14 timmar.

Nästan vem som helst klarar stigningen, tror Matilda Brolin.

– Vi såg alltifrån barn till äldre när vi gick. Men man måste vara förberedd. Vi har ju tränat en del och är vana vid att gå med tung packning.

Att packa så lite som möjligt och ha en extra dag för vandringen i fall vädret bråkar är hennes tips till framtida bergsbestigare.

– Det är värt allt slit. Det är en otroligt mäktig känsla att stå på Sveriges högsta topp. Vyn är obeskrivlig, säger Matilda Brolin.

Mer läsning

Annons