Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon är ett ess på el-hockey

/

13-åriga Skärsåtjejen Johanna Mårtensson har hittat sin stora passion, el-hockey. En sport som hon uppenbarligen har talang för. Vid turneringen Slaget om Stockholm utsågs hon till nybörjarklassens mest värdefulla spelare.

Annons

- Det kändes väldigt roligt, fast också läskigt att gå ut på planen och ta emot diplom när alla tittade, kommenterar Johanna den fina utmärkelsen.

Johanna föddes med AMC, Arthrogryposis Multiplex Congenita, ett ryggfel som gör att hon inte kan gå. Det har inte hindrat henne från ett idrottsaktivt liv.

Under en prova-på-dag i Gävle för ett drygt halvår sedan fick hon upp ögonen för el-hockey. Johanna fastnade direkt och anslöt sig till Gävleföreningen Heros nystartade lag.

- Det roligaste är farten. Rullstolarna vi spelar i går i 14 kilometer i timmen, berättar Johanna.

Sporten påminner om innebandy, men spelas med eldrivna rullstolar. Varje lag har tre spelare på plan. Spelarna styr sin stol med hyperkänsliga joystickar och längst fram på stolen sitter en klubba.

Nu i helgen var det turneringsdebut för Johannas lag när de åkte ner till huvudstaden och deltog i Slaget om Stockholm. I första matchen åkte de på storstryk med 5-1.

- Det var katastrof, vi kunde inte ens reglerna ordentligt, säger Johanna med ett skratt.

Ett problem som Johannas lag dras med är bristen på ändamålsenliga rullstolar. De stolar man spelar i är specialtillverkade i Danmark och kostar omkring 85 000 kronor att köpa in. Tack vare bra sponsorer har föreningen lyckats köpa in fyra stycken stolar. Men för att kunna träna ordentligt skulle de behöva ytterligare två.

Mer läsning

Annons