Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt silverpris bakom inbrottet

/

På tisdagsmorgonen vaknade Åke Eriksson för att se delar av butiken Åkes slagen i spillror. Alla lådor låg utrivna och var tömda på silvermynt. Nu menar han att det är den dramatiska ökningen av silverpriset som ligger bakom dådet.

– Tjuvarna vet att de kan sälja det dyrt, säger Åke Eriksson.

Annons

Britt-Marie Benke skulle öppna butiken som vanligt på tisdagsmorgonen. Men i stället för att mötas av den vanliga synen av antikviteter uppradade på bord, möttes han av kaos.

– Det såg så hemskt ut, jag orkade inte vara kvar, säger hon.

När Åke Eriksson kom till butiken, fick han se lådor som tidigare var fyllda med hans silvermynt, utslängda på golvet.

– Det var inte så roligt, de hade rivit ut alla lådor och tömt de på mynt, säger han.

Porslin och antikviteter stod också framme, men bovarna hade inte brytt sig om det. De hade bara ögon för silvermynten. Silvermynt vars värde har skjutit i taket under det senaste året.

– Folk kommer in med mynt stup i kvarten, säger Åke Eriksson.

Silver som säljs på marknaden nu kostar dubbelt så mycket som för ett år sedan. Det betyder att en stor del av innehållet i Åkes butik har ökat drastiskt under sedan förra sommaren. Och det vet tjuvarna om.

– De visste precis vad de vill ha när de kom hit, säger Britt-Marie Benke.

Bakom silverboomen tros det ligga oro för den pendlande valutan och den överhängande inflationsrisken i USA. Priset har inte varit så här högt på trettio år, men att det kommer att fortsätta att stiga tror Åke Eriksson är ohållbart.

– Förra gången sjönk kilopriset med från 4 500 kronor på tre veckor, vem vet vad som händer om börsen rusar iväg en gång till? säger Åke Eriksson.

Nu ska Åke Eriksson börja det mödosamma arbetet att bygga upp sin myntsamling igen. Dagen efter öppnade Åkes för kunder igen och silverskurkarna är ingenting som skrämmer Åke Eriksson.

– Så fan heller, de ska inte förstöra något, avslutar han.

Mer läsning

Annons