Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga vattennivåer i Söderhamn

/

(Uppdaterad lördag 10.50) Vattennivån i Östersjön har rusat under fredagen.

Utanför Söderhamn har nivån varit mer än en meter över den normala.

Lågtryck i kombination med vindar var orsaken.

Vattenståndet nådde sin kulmen under natten till lördagen och är nu långsamt sjunkande.

Annons

På fredagseftermiddagen stod Stenö båtklubb till stor del under vatten, och vid klockan 15 visade Sjöfartsverkets mätningar att vattennivån vid Orrskärshamnen i Ljusne på mindre än ett dygn stigit från att ligga runt 50 centimeter över normalt upp till att vara 110 centimeter över.

Filip Hvitlock är vakthavande oceanograf vid SMHI. Han förklarar att den snabba ökningen berodde på att ett lågtryck snabbt passerade oss, samtidigt som de sydostliga vindarna var starka.

- Man kan säga att centrumet på lågtrycket suger med sig vatten, då blir det mindre luft som trycker ovanpå. Och ju lägre lufttryck desto högre blir vattenståndet. Och det är just när lågtryck passerar så snabbt som det blir kraftiga höjningar.

Enligt SMHI:s prognoser når vattennivån nå sin kulmen någon gång vid midnatt natten mot lördag. Nivåerna kommer att vända neråt igen under lördagen. Men ända ner till normal nivå kommer det inte att sjunka.

- Vi har ett medelvattenstånd över det normala i hela Östersjön just nu. Det beror på mycket västliga vindar som har gjort att det inte har kunnat rinna ut så mycket vatten. Så blir det en topp så blir den extra hög just nu, säger Filip Hvitlock.

Mer läsning

Annons