Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänsten tar över matleveranserna

Nu har beskedet kommit: Gamla och sjuka som har kortare än två kilometer till närmaste butik måste i fortsättningen ansöka om en biståndsinsats hos hemtjänsten för att eventuellt få maten hemskickad.

Annons

Det blev plötsligt tvärstopp för hemsändningsbidrag till personer som bor mindre än två kilometer från en mataffär den 1 september.

Detta på grund av att kommunen inte följt länsstyrelsens direktiv om att hemsändningsbidraget – som ingår i det statliga glesbygdstödet – enbart ska betalas ut till personer som bor i landsbygden.

Det man glömde bort, eller inte hann med, var att informera de berörda handlarna och ett hundratal kunder om vad som var på gång.

Under tisdagseftermiddagen höll dock kommunen ett möte med butiksägarna. Svaret blev däremot inte som de sistnämnda hoppats: Ska gamla och sjuka som har kortare än två kilometer till närmaste butik få sina matvaror hemkörda i framtiden måste de vända sig till hemtjänsten.

Stefan Blomquist är chef inom omsorgsförvaltningen:

- Vi kan inte göra insatser för enskilda människor utan att det görs en biståndsprövning. Det innebär att den som ansöker om att få maten hemkörd får ett hembesök av någon av våra handläggare som gör en bedömning av behovet, säger han.

För Göran Lundmark som driver Tempo i Söderhamn innebär beskedet att han måste säga upp personal.

- Det här innebär ju att de som bor i Söderhamn och Vågbro inte får någon hemkörning av varor i fortsättningen. Trots att det kommer att bli mycket dyrare för kommunen. Jag tycker synd om alla äldre som inte orkar handla själv men som ändå har kunnat bo kvar i sina hem tack vare den här servicen. Nu kommer det att bli betydligt svårare.

Mer läsning

Annons