Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hastigheten begränsas i ån

Max 5 knop i yttre Söderhamnsån. Det är den nya hastigheten i ett utökat område efter ett beslut från länsstyrelsen i Gävleborg. Men beslutet möter kritik.

Annons

Från hamnbron över Söderhamnsån, förbi Granskär och vidare ut till Ensfyren. Så ser området ut som kommer att ha en maxhastighet på 5 knop för båtfarare i Söderhamn. Skälet till beslutet är att förtöjda båtar som har kajplats ska slippa besväras av svallvågor från den förbipasserande båttrafiken. Men det är inte bara positivt som förslagslämnaren Anders Tóren ser på beslutet.

– Jag ville se ett utökat område med 200 meter längre österut från yttre delen av Söderhamnsån, men nu har kommunen bestämt att begränsningen ska dras hela vägen till Ensfyren. Jag tycker inte att det är motiverat, säger Anders Tóren.

Han vill ha möjlighet att förändra beslutet och dra tillbaka gränsen på området till det ursprungliga förslaget. Håkan Olsson, driftchef på skärgårdsenheten på Söderhamns kommun, tycker att förslaget gör sig bäst som det är nu.

– Vi valde att förlänga området av rent praktiska skäl. Det var bättre att sätta skylten på fyren med mindre risk för vandalisering och sen svänger leden åt höger där, så skylten kommer precis i blickfång för båttrafiken.

Mer läsning

Annons