Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårdare tag mot straffade

Var fjärde kommun kräver utdrag från belastningsregistret till yrken där de inte är skyldiga att göra det. Det visar en undersökning från Dagens samhälle.

Annons

Enligt lag är kommuner och företag som anställer personal inom grundskola, barnomsorg och LSS- eller HVB-verksamhet med barn skyldiga att begära ett särskilt utdrag ur polisens belastningsregister av personen som söker arbete.

Undersökningen från tidningen Dagens samhälle visar däremot att det blir allt vanligare att kräva det även för andra anställningar.

Av 213 granskade kommuner anger 53 att de begär utdrag ur registret för fler jobb än där de är skyldiga till det enligt lag. Ytterligare 25 kommuner diskuterar utökad kontroll.

Inom Söderhamns kommuns förvaltningar ska det däremot inte förekomma krav på utdrag från belastningsregistret till tjänster som inte omfattas av lagen, enligt personalchefen Anders Fläckman.

– Vi följer det som står i lagen, varken mer eller mindre, säger han.

Den bilden bekräftas av Else-Marie Nilsson, omvårdnadsförvaltningen chef.

– Hos oss har det inte ens funnits diskussioner om att begära registerutdrag för fler områden är vad lagen föreskriver, säger hon.

Mer läsning

Annons