Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Här finns inget för mig"

/
  • Carl Sundqvist tycker det är skönt att bo kvar i Söderhamn.
  • Malin Häggblom lämnade Söderhamn så fort det gick, två dagar efter studenten.

Redan vid den första flytten lämnar mer än en tredjedel av Gävleborgs ungdomar länet. Det visar en ny rapport från Statistiska centralbyrån. Malin Häggblom flyttade till Umeå, men Carl Sundqvist stannade i Söderhamn.

Annons

Lägenheten gick förmodligen mer i stil med det rosa trapphuset innan den blev Carl Sundqvists. Nu går den i gråskala med mörkgrått trägolv och vita eller grå väggar. Ljust, fräscht och stilrent som i ett inredningsmagasin.

Till hösten har ägaren bott där i ett år, han var drygt 20 år och var därmed nästan två år yngre än den typiska svensken när det blev dags att skaffa eget. I den kommungrupp som Söderhamn tillhör flyttar män hemifrån vid drygt 21 års ålder och kvinnor vid 20,5 år.

– Jag hade velat flytta hemifrån ett tag när jag köpte lägenheten. Det känns bra att ta eget ansvar och att kunna göra mer som man vill, säger Carl Sundqvist.

Han gjorde som nästan 70 procent av männen i Gävleborgs län, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) rapport "På egna ben", och valde att stanna kvar i sin hemkommun när han flyttade hemifrån.

– Jag vill bo kvar i Söderhamn. Det är en lagom stor, liten stad och även om det inte händer så mycket så trivs jag här. Dessutom tog jag över pappas företag för ett år sedan, så just nu tycker jag att det är skönt att bo kvar, säger han och lägger upp armen på kanten av gråsoffans ryggstöd.

Malin Häggblom lämnade Söderhamn så fort hon kunde. Bara två dagar efter att hon slängt av sig den vita studentmössan flyttade hon upp till sin kille i Umeå.

Där väntade sommarjobb, sedan flyttade hon till Skövde för grundläggande militärtjänstgöring och därefter flyttade hon till Umeå igen för att studera till socionom.

– Det finns inte så mycket för mig i Söderhamn. Jag vill bo någonstans där jag kan få jobb, säger Malin Häggblom.

Hon fortsätter:

– Dessutom finns det fler roliga saker och möjligheter i större städer. Man utnyttjar skogar och parker på ett helt annat sätt, i Söderhamn är de tomma. Det är mer gemenskap i större städer, större sociala sammanhang.

Enligt SCB:s rapport är kvinnor mer benägna än män att lämna Gävleborg vid flytten hemifrån. Nästan 40 procent av kvinnorna lämnar hemlänet jämfört med dryga 30 procent av männen.

Männen stannar också i högre grad kvar över tid. Tio år efter första flytten bor 35 till 40 procent av männen kvar i hemkommunen, medan bara 25 till 30 procent av kvinnorna gör det.

– Om jag har ett jobb som jag trivs med och som är roligt så kan jag absolut tänka mig att stanna här, säger Carl Sundqvist. Men om min flickvän vill flytta och det finns jobb eller om jag vill studera så kan jag nog lämna Söderhamn.

Malin Häggblom är ensam i sin bekantskapskrets om att ha flyttat från Söderhamn. Hennes vänner bor kvar och har fått jobb på hemtjänst eller dagis och en har fått barn, berättar hon.

– De trivs här. Det är klart att man stannar här om man har jobb och inte vet att man vill göra något annat. Men jag visste, och då kunde jag inte stanna.

Mer läsning

Annons