Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har fått nog av tjuvfisket

Tjuvfisket med nät i Bergviken har blivit ett växande problem.

– Nu lämnar vi in beslagtagna nät till polisen, berättar Lennart Östlund från Söderala fiskevårdsförening.

Annons

Nätfiske i mindre omfattning är tillåtet för den som köpt fiskekort. I Bergviken och Marmen har man rätt att lägga tre åtskilda nät, berättar Lennart Östlund från Söderala fiskevårdsförening.

– Det är rätt vanligt med tjuvfisket. Kommer vi på någon vid en första överträdelse, brukar vi nöja oss med en tillsägelse. Vi har velat ge dem en andra chans. Men problemen har ökat på senare tid och nu lämnar vi in beslagtagna nät till polisen. På så vis blir det automatiskt en polisanmälan, säger Lennart Östlund.

Nyligen har Söderala fiskevårdsförening köpt fisk för 28 000 kronor för utsättning sjön Marmen. Men det allt mer utbredda tjuvfisket med nät skapar stora problem och irritation hos sportfiskarna.

Problemen med tjuvfiske verkar annars vara ett problem som varierar över tid. Av de övriga fiskevårdsföreningarna i kommunen får vi en varierad bild av läget.

Bergviks sportfiskeklubb förvaltar fiskevattnen som tillhör Stråtjära och Skogs fiskevårdsområde har inte haft några större problem med tjuvfiske på senare tid.

Föreningen förvaltar några sjöar med ädelfisk och omsätter mellan 100 000 - 130 000 kronor per år i fiskekort och har täta kontroller vid sjöarna. I likhet med Lennart Östlund reagerar han starkt på tjuvfisket med nät.

– Det är fel att man kan göra business av det hela på andras bekostnad. De flesta sportfiskare tar kanske hem någon enstaka fisk och släpper tillbaka det mesta av fångsten.

Mer läsning

Annons