Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här bygger Malin sitt världsföretag

/

I gamla Stugsunds skola huserar numera koppar och fat, tyger och annan inredning i stället för skolbarn. Här har Malin Eliasson, med företaget Månses, sin bas sedan några år tillbaka. Nyligen tog japanska kedjan Muji in hennes produkter och hon är alldeles nyhemkommen från en mässa i Shanghai, där intresset för Månses också finns.

Annons

Efter några år som veterinärassistent kom Malin Eliasson år 2000 in på bildlärarlinjen på Konstfack. Under fyra år pendlade hon varje dag sträckan Kilafors–Stockholm–Kilafors. I Kilafors fanns dåvarande maken och de tre barnen.

– Jag märkte ganska fort att bildläraryrket absolut inte var något för mig. Men utbildningen var fantastisk, säger Malin Eliasson. Det var som en ny värld som öppnades.

När utbildningen var klar, gick hon en ett år på Gävle konstskola för att lära sig mer keramik. Men efter det drog hon i gång en verksamhet i hemmet i Kilafors, under namnet Månses – som var namnet på gården hon bodde på med sin familj. Hon drejade koppar och skålar, och gjöt i gipsform, och hon fick snabbt in sina alster på DesignTorget.

– De började sälja bra, men det var svårt att hinna med. Jag tänkte "ska jag stå här och gjuta koppar resten av livet?". Det var ganska statiskt, säger Malin, som ville göra mer saker, olika saker.

– Utifrån den önskan funderade jag på andra sätt att gå tillväga. Och så började jag leja bort tillverkningen till Asien.

2009 köpte hon Stugsunds skola, och renoverade dels affärslokalerna, som från början bara skulle vara ett showroom och lager, dels lägenheten på övre plan.

Trots att företaget har vuxit rejält, sköter Malin fortfarande det mesta själv. Det är hon som designar produkterna, har kontakt med återförsäljare, och åker och tittar till produktionen.

– Just nu gör jag bara det jag tycker är kul. Jag har flera ben att stå på, men jag har gått från att vara keramiker till att bli mer av en varumärkesbyggare.

Det som först mest var koppar och muggar, har alltså utvecklats.

– Nu är det ett helt livsstilskoncept – som utgår från det dukade bordet. Textil, glas, karaffer. Allt. Jag säljer inte en produkt, utan jag vill sälja hela känslan.

Branschen är tuff, det går fort, vilket gör det svårare att sticka ut.

– Vi är mer globala i dag. Det är lättare att producera nuförtiden. Men jag vill fortsätta växa. Jag behöver alltid något att hålla på. Det finns mycket att göra även här hemmavid, i sommar ska vi bygga ett orangeri med kafé här.

Månses nyaste produktserie heter Ovanåker – efter kommunen där Malin växte upp.

– Det handlar om att gå tillbaka till rötterna. Jag reser mycket och ser mycket som jag får inspiration ifrån, men Hälsingland är alltid hemma. Det här härifrån jag kommer, det är här jag står. Jag tror på att gräva där man står.

Mer läsning

Annons