Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är det störst risk för skador

/
  • Kurt Sörling från Ljusne har drabbats av flera parkeringsskador på sina bilar. En av gångerna skedde det på E-centers parkering.
  • Mörkertalet över antalet parkeringsskador som sker är stort då många inte anmäler händelserna.

På E-center i Söderhamn råder det störst risk att drabbas av parkeringsskador, enligt statistik från Länsförsäkringar. Antalet skadeanmälningar är lågt, men tydligt mätbart tack vare ett nytt system.
– Det vi ser är att stora parkeringar är värst drabbade, säger Lars Eriksson på Länsförsäkringar Gävleborg.

Annons

Att det är just E-center som har flest parkeringsskador i Söderhamn ser Lars Eriksson, som är chef för motorskador vid Länsförsäkringar i Gävleborgs län, som normalt.

– Det är trånga ytor och mycket bilar i omlopp, säger han.

Sedan några år tillbaka jobbar Länsförsäkringar med nya system för att på så lokal nivå som möjligt kunna logga skador.

– Genom att använda sådan statistik kan vi se vad som händer och var. Sedan kan vi kontakta företagare, kommunen eller våra kunder för att skadeförebygga, säger Lars Eriksson.

Detta systemskifte, med en allt mer digital och lokal statistikföring, är bolaget inte ensamt om utan det syns rakt genom hela försäkringsbranschen.

Enligt Länsförsäkringars statistik kom det in 6 stycken skadeanmälningar från parkeringen vid E-center under 2014. Totalt rapporterades det in 64 stycken parkeringsskador i Söderhamns kommun under 2014 och de flesta skedde i de centrala delarna av Söderhamn.

– Det är inga svarta siffror som vi kan se och generellt sett så är det ganska få inrapporterade fall. Ofta handlar det om mindre skador som att personer råkar skrapa i sidan av en närliggande bil eller att man backar in i bakomliggande bil, säger Lars Eriksson.

Däremot kan det finnas ett mörkertal i statistiken eftersom det kan vara svårt att veta var skadan uppstod om den inte har upptäckts direkt.

På parkeringen utanför E-center har Peter Skjutare ställt sin bil långt bort från övriga bilister. Han har tidigare drabbats av en parkeringsskada på just det här området.

– Det var en liten skada så jag tog mig aldrig tiden att anmäla det. Jag brukar alltid ställa mig långt ner på parkeringen annars, säger Peter Skjutare.

Närmare entrén står Kurt Sörling parkerad med sin bil. Även hans bil har drabbats av skador då han har stått parkerad på handelsområdet.

– Det är nog ofta som folk slår upp dörrarna utan att tänka sig för. Vi har drabbats av en intryckning i dörrsidan när vi stod här tidigare. Den gången ringde jag försäkringsbolaget men de ville ha en polisanmälan på händelsen först så det slutade med att jag struntade i det, säger Kurt Sörling.

Mer läsning

Annons