Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill varna andra för GHB

/
  • 24-årige Christian Ståhlberg har varit drogfri i två och ett halvt år, och ser GHB som en farligare drog än andra eftersom den är så lätt att överdosera.

Christian Ståhlberg vet vad GHB kan göra. En vinternatt för fyra år sedan höll drogen på att kosta honom livet.

Annons

Droger som GHB fortsätter att vara ett stort problem i södra Hälsingland. Det visar inte minst den olycka i helgen där en 24-åring hamnade på sjukhus efter en överdos.

– Det är så synd att sådant här ska hända i ens hemstad. Jag har dessutom en lillebror som snart ska börja festa, och jag vill att mina barn ska växa upp i en trygg miljö, säger 24-årige Christian Ståhlberg.

Han ser GHB som en farligare drog, eftersom den är så lätt att överdosera.

– Det kan inte vara nyttigt att dricka sådant man klottersanerar med, säger han.

Första gången Christian kom i kontakt med droger var han 14-15 år och bodde på ungdomshem. En fest där han provade GHB höll på att sluta riktigt illa.

– Jag typ gick och sov och pratade i telefon samtidigt. Det var vinter och jag gick med snö upp till knäna, när jag krockade med en stubbe intill åkanten. Drogen hade kunnat kosta mig livet om jag hamnat i ån sent på natten.

När det var som värst tog Christian droger varje dag i över ett halvår, i så stora mängder han bara kunde komma över. Men för två och ett halvt år sedan fick han nog.

– Jag hade tröttnat på att smyga och ljuga hela tiden. Jag var otrogen, begick brott, och ljög folk rakt upp i ansiktet. Skammen blev till slut för mycket.

Nu har han varit drogfri i två och ett halvt år, och tror aldrig att han kommer att falla tillbaka till drogerna.

– Ruset av GHB känns nästan som att bli full, fast med mer lyckokänsla. Men man blir dum i huvudet av det. Droger kan förstöra hela ditt liv.

Mer läsning

Annons