Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han vill öka insynen

/

Publicera alla kommunala handlingar på nätet. Det uppmanar moderaten Linus E Ohlson i ett förslag riktat till kommunen.

Annons

Politikern Linus E Ohlson (M) har i en motion föreslagit att Söderhamns kommun ökar invånarnas insyn i de kommunala och politiska verksamheterna.

Han vill att alla nämnder ska publicera handlingar som ligger till grund för politiska beslut på nätet samtidigt de skickas ut till politikerna själva.

– Det bör vara lättare för söderhamnarna att ta del av handlingar i frågor som vi politiker beslutar i, säger Linus E Ohlson.

I dagsläget väljer många nämnder att endast publicera dagordning och ärendelista på nätet. Handlingarna blir många gånger inte offentliga förrän samma dag som ärendena ska avgöras.

– Väljarna måste kunna ta del av handlingarna innan vi fattar våra beslut. Om de läser om det i tidningen dagen efter är det för sent för dem att reagera, säger Linus E Ohlson.

I ett tjänsteutlåtande har kommunjuristen Torbjörn Strömer rekommenderat politikerna att avslå förslaget.

Han hänvisar bland annat till att det kommer att krävas extra resurser för att granska handlingarna innan publiceringen, för att inte otillåtna personuppgifter riskerar att hamna i fel händer.

Motionen ska behandlas av politikerna i kommunstyrelsen på sammanträdet den 10 januari. Slutgiltigt besked fattas av kommunfullmäktige i slutet av månaden.

Mer läsning

Annons