Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han satsar 12 miljoner

/
  • Redan i slutet av sommaren revs den gamla byggnaden för att göra plats för den nya.
  • I dag har bygget kommit halvvägs. I mars väntas anläggningen vara färdig.
  • Sunds Industrier, med vd:n Lennart Jakobsson i spetsen, bygger en ny spjutspetsanläggning för 12 miljoner kronor.

Sunds industriers vd Lennart Jakobsson ler. Han har precis satsat 12 miljoner kronor på en ny ytbehandlingsanläggning.

– Det här är en milstolpe, säger vd Lennart Jakobsson.

Annons

Redan i våras började projekteringen för den nya anläggningshallen vid Sunds industrier. Och tidigt under hösten kom bygget igång.

Trots det har företaget valt att hålla en låg profil – tills nu.

– Det här är en väldigt stor grej för oss. Vi får vara med och vara en del av den här nya tekniknischen, säger Lennart Jakobsson, vd för Sunds industrier.

Företaget har tecknat ett femårigt kontrakt med Surahammarbaserade producenten Bodycote, som tillverkar komponenter genom så kallad HIP-teknik.

Sunds industrier kommer att utföra det sista nödvändiga steget i processen, nämligen ytbehandlingen.

– När man tillverkar något med HIP så görs först en form. Den fyller man med ett metallpulver. Sedan hettar man upp allting till över 1 000 grader och utsätter det för stort tryck. Då blir materialet fast. Det kan liknas vid att gjuta, förklarar Lennart Jakobsson.

Men för att kunna använda produkten måste den ursprungliga formen, som efter upphettningen smält samman med pulvret, tas bort.

– Det är vår del i processen. Genom att sänka ned komponenterna i ett kokande svavelsyrebad och sedan ett blandsyrebad får vi bort formen samt återställer materialets ursprungliga rostfria egenskaper, säger han.

Ett användningsområde för HIP-producerade komponenter är borrning efter olja och gas på djupt vatten.

– Där ställs extremt höga krav på produkter som används, speciellt efter det stora oljeutsläppet som Deepwater Horizon i den Mexikanska golfen drabbades av förra året, säger Lennart Jakobsson.

Totalt satsar Sunds industrier 12 miljoner på den nya anläggningen, som byggs vägg i vägg med den befintliga betsningsbyggnaden. I mars beräknas produktionen att komma igång.

Mer läsning

Annons