Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han paddlar 240 mil

/
  • Peter Svanberg paddlar kajak från Svinesund till Haparanda. I dag tog han en paus på Stenö havsbad.
  • Med sig på resan har han trettio kartblad över den svenska kusten.
  • Snuskburken – för att slippa gå i land varje gång han blir kissnödig har Peter Svanberg tagit med sig en plastmugg att utföra
  • Peter Svanberg, 34 år, från Stockholm paddlar från Svinesund till Haparanda.

Att säga upp sig från jobbet för att följa sitt hjärta är en dröm för många. Peter Svanberg har gjort precis det. I sommar paddlar han längs hela Sveriges kust – från Svinesund till Haparanda.

Annons

Värmen har precis kommit tillbaka efter en periods regn. Stranden vid Stenö havsbad börjar åter igen fyllas. Vid vattenbrynet på badplatsens östra del, intill vassen, pustar Stockholmaren Peter Svanberg, 34, ut.

Han har precis stigit i land för att vila, fylla på vatten och gå på toaletten.

I våras sa han upp sig från sitt jobb och den 6 juni började han paddla från Svinesund, vid den norska gränsen. Målet – att nå Haparanda på 70 dagar.

– Många tycker att jag är galen som gör det, speciellt med tanke på att jag inte paddlat särskilt mycket innan. Men det här är ett fantastiskt sätt att upptäcka Sverige på.

För Peter Svanberg handlar det om mer än att bara paddla. Han försöker, så gott han kan, stanna upp och även uppleva saker på vägen. Men det går inte att komma ifrån att det blir mycket paddling.

– Kusten är lång som den är. Det har faktiskt blivit färre spontana stopp än vad jag trodde, säger han.

Efter att han stiger i land i Haparanda väntar en höst av frihet. När han inte har ett jobb att sköta så kan han bestämma precis vad han själv vill göra.

– Kanske åker jag till Sydamerika. Jag har vänner där som jag skulle vilja besöka.

Mer läsning

Annons