Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han fruktar för sitt liv

/
  • En man i Söderhamn har fått sin behandlingsplan förstörd av olika hyrläkare inom vuxenpsykiatrin. – Det krävs kontinuitet för att psykvården och behandlingar ska fungera, säger den anonyme mannen.

Hög omsättning av hyrläkare är en patientsäkerhetsrisk. Det kan en söderhamnare i 50-årsåldern intyga – som nu fruktar för sitt liv.

– När det är som mörkast vill jag inte leva längre, säger han.

Annons

I tio år har Björn, som egentligen heter något annat, lidit av utbrändhet och ångest. Under den här tiden har han periodvis varit mycket sjuk.

När det var som värst orkade han knappt gå på toaletten. Större delen av dygnen låg han och stirrade in i väggen.

För omkring ett år sedan blev han inlagd på psykiatrin i Hudiksvall.

Björn var vid det här laget självmordsbenägen. Han missbrukade även alkohol och hans sociala liv var på väg krascha. Hans tillstånd gick då ut över hans familj och vänner.

– Men där fick jag äntligen en behandlingsplan som fungerade och som jag skulle följa upp genom kontakt med psykiatrin i Söderhamn.

Enligt Björns sambo började livet fungera något sånär normalt igen. Att hon så länge fungerat som Björns privata vårdare har tärt på deras relation.

– Mitt ansvar har varit horribelt, jag har varit hans sjukvård. Jag har vaktat på Björn som om han vore ett spädbarn. Det har resulterat i en störd empatisk relation, där jag hela tiden är rädd för att lämna honom ensam, säger sambon.

Men andrummet som behandlingen i Hudiksvall gav blev inte långvarigt.

När Björn kom till Vuxenpsykiatrin i Söderhamn ställdes allt på sin kant – igen.

– Varje gång fick han träffa nya hyrläkare och ingen hade tid att verkligen sätta sig in i sjukdomsbilden och göra en riktig utredning, säger mannens sambo.

Läkarna hade dessutom andra åsikter om behandlingen som planerats i Hudiksvall. Enligt Björn ändrades upplägget och hans mediciner byttes ut eller drogs ned kraftigt.

I dag är Björn och hans sambo väldigt kritiska till landstinget och vården i Gävleborg. Enligt dem skulle mycket av problemen som de stött på inte funnits om det fanns bra fast anställda läkare.

– När läkare byts ut mellan vårdbesöken finns det ingen som har en samlad bild av sjukdomsbilden. Dessutom har olika läkare egna åsikter om vad som är en bra behandling. Det blir ingen kontinuitet i behandlingen, vilket är väldigt viktigt – speciellt för patienter med psykiska problem, säger sambon.

Björn och hans sambo har tappat nästan allt förtroende för landstinget. Björns enda önskan i dagsläget är att komma tillbaka – i livet och i arbetet.

Hans sambo är orolig för vad som väntar.

– Jag undrar om Björn kommer att hinna träffa någon fast läkare och bygga upp ett långsiktigt program för sin sjukdom, eller om han hinner gå under innan? Kommer vi orka?

Mer läsning

Annons