Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är Söderhamns nya kommunpolis

Han vaktade det svenska fotbollsmålet i OS 1992 och sedan länge har Jan Ekholm vaktat Söderhamns gator som polisinspektör.
Nu blir han Söderhamns nya kommunpolis.

Annons

Polismyndigheten genomgår en omfattande förändring. Tanken är att man ska arbeta mer lokalt och i den nya organisationen skapas flera nya titlar.

Kommunpolis är en av de titlarna och i Söderhamn blir det alltså en bekant profil på den platsen.

Jan Ekholm berättar att målet är att arbeta brottsförebyggande och att driva samverkansarbetet mellan polisen och lokalsamhället.

Han har jobbat länge med de här frågorna, men det har varit vid sidan om hans ordinarie tjänst.

– Därför kändes det naturligt att söka det här jobbet. Nu blir det mer verkstad och jag kommer att ha mer tid att vara med på olika möten.

Läs även: Polisen vill bidra med extra synlighet

Många organisationer vill ha besök av polisen för att ta upp olika tankar och idéer i det brottsförebyggande arbetet.

– De nya medborgarlöftena är ett sätt att komma närmare medborgarna.

Medborgarlöften fungerar ungefär som ett avtal mellan kommunen och polisen, där det beskrivs vad polisen ska arbeta med.

Under året har polisen har genomfört medborgardialoger i Gävleborgs alla kommuner.

Läs mer: Förslag ska bli till verklighet

I Söderhamn var det många som lyfte fram situationen inne och utanför biblioteket. Det framkom också att många äldre känner sig rädda att vistas i butikerna på grund av snatterier och annat.

Ungdomarna har reagerat på att vägen till och från Verkstäderna upplevs som otrygg och att de gärna skulle vilja se att bussarna gick förbi.

– I Söderhamn ligger mitt fokus mycket på tryggheten i centrum. Min uppgift blir att ta fram en plan hur vi ska lösa problemen. Ett exempel som redan påbörjats är kommunen har ordningsvakter på plats vissa tider och att polisen försöker ha en högre närvaro i de centrala delarna.

Jan kommer alltså att vara spindeln i nätet mellan kommunen, samhället och polisen. Han blir polisområdeschefen Kristina Holgerssons förlängda arm i Söderhamn.

– Som kommunpolis kommer jag även vara synlig på stan. Det är viktigt att vara tillgänglig och höra vad allmänheten tycker att polisen ska göra, berättar Jan Ekholm.

Läs mer: Kommunalråden om nya polisorganisationen

Mer läsning