Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han är Kurirens nya konkurrent

/

Elvaårige Daniel Farakeh har något på gång. Vid sidan av skolarbetet ger han ut en alldeles egen tidning. När Kuriren fick nys om uppstickaren fanns bara en sak att göra: undersöka vad som försiggår i Moskogarna.

Annons

Söderhamns-Kuriren monopolställning är inte länger säker. I Tyby i Mo har ett lokalt blad dykt upp. Tyby-bladet har kommit ut i 22 nummer. I morgon kommer nummer 23. Upplagan är förvisso inte så stor men det är inte redaktören heller.

– Jag fyller elva år på torsdag. Jag började ge ut Tyby-bladet i september-oktober förra året, säger Daniel Farakeh.

Daniel gör varje vecka en nyhetsvärdering för att bestämma vad som ska vara med i tidningen som kommer ut på fredagar. Det kan vara händelser från stora världen men också lättare läsning som till exempel det som Daniel kallar "onödiga fakta".

Den unge redaktören lyckas också hitta superlokala händelserna som inte Kuriren lyckas fånga och publicerar dem under vinjetten Vad händer i Tyby. Det kan vara en bild på norrskenet som var synligt eller vem som köpt ny bil. Det blir som Tyby-bladets egna familjesida plats med folk som fyller år.

– Det är ju inte så mycket som händer här, säger Daniel Falakeh.

Men i veckans nummer som kommer ut i morgon finns flera Tyby-händelser med vårtema. Svanarna och tranorna har landat i byn och stora mängder vatten som orsakat vissa problem som är typiska för årstiden.

Daniel följer nyhetsflödet främst med hjälp av internet och samlar ihop sina Tyby-nyheter.

– Jag börjar på måndag. Veckans nyheter börjar ju då. Så redigerar jag dem på datorn.

Efter att han skrivit ut dem på skrivaren, häftat ihop sidorna går han ner till postlådorna för att distribuera dem till de närmaste grannarna.

Precis som dagens moderna tidningar vill redaktör Daniel Farakeh interagera med sina läsare. När han frågade efter synpunkter på den flagga han ritat för Tyby fick han gensvar som han tog tillvara.

Till vardags går Daniel på mellanstadiet på Mo skola och har långt kvar tills det är dags att välja någon form av inriktning. Just nu är det läkaryrket som lockar och på frågan om han inte kan tänka sig ett liv som journalist svarar han blixtsnabbt.

– Nej.

Mer läsning

Annons