Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hälsingetripp på två mullrande hjul

/
  • Ett 30-tal
  • Ulrika Hammarsten från Sandviken gör sig redo för turen.
  • Mikael Strand kör en praktisk säkerhetsgenomgång i Stadsparken innan turen.
  • Över dalar, genom byar. Mc-gruppen passar på att ta natursköna vägar under sina resor.
  • Hjälmen på! Johan Westman laddade inför resan.

Det som började som en Facebookgrupp har vuxit till ett större motorcykelsällskap. Gänget i Custom Hoj Söderhamn tog under lördagen en gemensam tur runt Hälsingland.

Annons

Det mullrade dovt när de omkring 40 stycken motorentusiasterna samlades vid Stadsparken i Söderhamn under lördagseftermiddagen. Efter lite mingel, många skratt och en turgenomgång av initiativtagaren Mikael Strand bar det iväg. Över Forsbacka, ut mot Skärså, genom Norraladalen och vidare mot de för förarna hemliga destinationerna. Och allt i en alldeles lagom takt för att hinna njuta av omgivningen.

– Motorcykel i över huvud taget innebär att få rensa skallen. Det är en frihet, säger Mikael Strand.

Att resa med mc-typen custom, även kallat glidare, innebär att resan är målet. Modellerna går ofta lite saktare, och är rent utseendemässigt anpassade för avslappning. Sadelhöjden är lägre än på till exempel sportmotorcyklar, och stilmässigt handlar det om många besmyckande detaljer i mjuka former. Karaktäristiskt för custom-hojar är även det höga bullret från avgasrören.

– Det är helt klart ljudet som är bäst med modellen, det mullrar väldigt, säger Karina Nilsson och ler.

Hon är en av de som tar täten i klungan under gruppens träffar. Custom Hoj arrangerar något nästan varje helg.

– Man kan nästan jämföra det med bilar. En custom-hoj motsvarar en jänkare, som man kanske mest jäser runt med. En vanlig bil motsvarar då andra motorcyklar, som man kanske bara har för att kunna ta sig någonstans med eller åka fort, förklarar hon.

Sammanlagt blev det drygt sju mil och en mycket uppskattad grillpaus tillsammans. Bergviksbon Roger Östlund var en av deltagarna. Han föredrar att resa i stora grupper.

– Vi ligger ju i en konvoj hela tiden, och det blir en rätt maffig känsla jämfört med om man bara åker själv. Det blir en helt annan samhörighet, säger han.

Mer läsning